2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Átadták a Steller Mária Védőnői Díjakat

A védőnői hivatás és az egyéni életpályák elismeréseként tizenkilenc megyéből egy-egy és a fővárosól két védőnő kapta a 2020-ban alapított Steller Mária Védőnői Díjat

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az ünnepélyes átadón a védőnők fontos szerepét méltató videóüzenetében rámutatott: a védőnők talán nem is gondolnak bele, hogy gyermekvárás alatt, a gyermekágyi időszakban, a gyermek első éveiben milyen fontos egy-egy mondat, ami elhangzik a részükről, mennyi hitet, reménységet tudnak adni a bizonytalankodó kezdő szülőknek. Hangsúlyozta: a jövőben a családokért felelős tárca és a védőnők szorosabb együttműködésre lépnek. „A családokat érintő kérdésekben szakmai felügyeleti lehetőségünk lesz, ez leginkább egy szorosabb együttműködést jelent majd” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a jövőben a védőnők segíteni tudnak abban, hogy a családok minden szükséges információt megtudjanak a családtámogatásokról.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az ünnepélyes átadón a védőnők munkáját méltatva kiemelte: a védőnők ajándék egész Magyarországnak. Mint mondta, az országos szolgálat olyat tesz a családok életében, amiért mindannyiunknak hálásnak kell lennünk. A védőnők a mögöttünk lévő pandémiás időszakban is önzetlenül, nagy empátiával, nagy szakmai tudással tudtak szolgálni és tanácsot adni úgy, mint még soha. „A terepen van mindig a legnehezebb munka, minden nap választ kellett adni a kihívásokra, és ezt nem lehet másképp, mint végtelen emberszeretettel. Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz, betelik a szíved” – zárta beszédét a tiszti főorvos.

A Steller Mária díj egyrészt elismeri a gyereket váró, az újszülöttes és kisgyermekes családokkal törődő védőnők kitartó és kiemelkedő munkáját, másrészt felhívja a társadalom figyelmét a hazai védőnői hálózat fontosságára.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom társelnöke azt mondta, hogy az alapítvány akcióin és programjain keresztül minden segítséget megad ahhoz, hogy a kívánt gyerekek megszülessenek. „Lehessen mindenkinek annyi gyereke, amennyit akar. De ugyanúgy örülünk annak, aki egy, és annak, aki tíz gyereket szeretne” – fogalmazott.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a védőnői szolgálat segítségével terjeszti országosan az Apa-, Nagyszülő-, és Testvér füzet ismeretterjesztő kiadványait. Ezekből ma minden megszülető gyermek családjába jut Magyarországon.

Forrás: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
Forrás: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A Steller Mária Védőnői Díj 2021 nyertesei:

Budapest XV. kerület: Csabáné Wissnyi Hoffmann Zsófia

Budapest XXII. kerület Kovácsné Balogh Mária

Baranya: Léberné Karapáncsi Beáta

Bács-Kiskun megye: Béresné Tóth Mária

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Füziné Oravecz Ilona

Békés megye: Csiborné Such Anita

Csongrád-Csanád megye: Horváthné Gál Terézia

Fejér megye: Nochta Tamásné

Győr-Moson-Sopron megye: Kertészné Kátai Erika

Hajdú-Bihar megye: Heidumné Szarka Veronika

Heves megye: Tóth Györgyné

Jász-Nagykun-Szolnok megye: Pataki Szilvia

Komárom-Esztergom megye: Wessel Tünde

Nógrád megye: Lányi Ildikó

Pest megye: Nagyné Schwarz Gabriella

Somogy megye: Árvainé Horváth Marianna

Szabolcs-Szatmár-Bereg: Sziklainé Juhász Anikó

Tolna megye: Müller Anikó

Vas megye: Dériné Tóth Andrea

Veszprém megye: Székelyné Kendi Ildikó

Zala megye: Bertók Béla Jánosné

hirdetés

Könyveink