hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Asztma és stressz

Szópróba

Az asztmások agyának két területe fokozottan reagál a betegséggel kapcsolatos ingerekre – állítják a wisconsini egyetem kutatói (PNAS 2005;102:13319–13324). A vizsgálatokban részt vevő betegekkel asztmás rohamot indukáló antigéneket (parlagfű- vagy poratka- kivonatot), metakolint vagy fiziológiás sóoldatot lélegeztettek be, miközben különféle érzelmeket kiváltó szavakat kellett olvasniuk egy képernyőről. A szavak egy része kapcsolatos volt az asztmával (pl. fulladás), más része negatív, ám a betegséghez közvetlenül nem tartozó volt (pl. magányosság), míg a szavak harmadik csoportja semleges érzelmi töltéssel rendelkezett (pl. függöny).
A provokációs próba során a betegek agytevékenységét funkcionális MR-rel vizsgálták. Az asztmával kapcsolatos szavak olvasásakor két agyterületen (az elülső cinguláris kéregben és az insulában) tapasztaltak fokozott tevékenységet. Antigén egyidejű alkalmazása esetén különösen erős aktivitást tapasztaltak. Az említett agyi területeknek a szervezet homeosztázisának fenntartásában betöltött szerepe ismert, ezért fokozott aktivitásuk összefüggésben lehet bizonyos perifériás folyamatok, így a gyulladás szabályozásának zavarával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
CSUPOR DEZSŐ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés