hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Asztali ceremóniarend Magyarországon

Koronázási lakomák

 A 15–17. századi, önálló magyar királyi udvarban tartott koronázási lakomákról szól Pálffy Géza közelmúltban megjelent érdekes tanulmánya. A szerző azt is vázolja, mi maradt a 17. század közepétől írásban is rögzített ceremóniákból a két utolsó koronázási ebéd, Ferenc József és IV. Károly bankettjének szertartásrendjében.
 A mohácsi vereséget követő első koronázási lakomát Szapolyai János trónra lépésének napján, 1526. november 11-én, Székesfehérvárott tartották. A fényes pompával megtartott díszebédet sajátos incidens tette emlékezetessé a jelenlévők számára. Perényi Péter koronaőr nem volt hajlandó leülni a királyi asztalhoz, amíg neki a Szent Koronát további őrzésre viszsza nem adták. Ez nemcsak azt igazolta, hogy akkor és ott János király végül teljesíteni volt kénytelen egykori koronaőr társa ultimátumát, hanem azt is, hogy igen sok vendég ülhetett a királyi asztalhoz, ha ott a koronaőrnek is jutott hely.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. MATOS LAJOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés