hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Aranylövés helyett arany középút

A kábítószer-fogyasztás elleni büntetőjogi fellépést új jogi alapokra helyező Btk.-módosítást a 2005-ös őszi parlamenti ülésszakra – az igazságügyi és a családügyi tárca közös előterjesztésében – nyújtja be a kabinet. Ha nem merül föl semmilyen akadály, november közepén hatályba is léphet az „arany középutat” kereső, de „szigorúan ellenőrzött kiskapukat” is hagyó jogszabály.

Szigorúbb vagy liberálisabb lesz-e a hivatalos drogpolitika? A megelőzésre, az ártalomcsökkentésre vagy a rehabilitációra kell-e nagyobb figyelmet fordítani, netán szigorítani kell a büntetéseket? Mindezekre a kérdésekre a hazai szakemberek és jogalkotók hosszú ideje keresik a választ. Ez azonban nem késhet sokáig, hiszen – mint ismeretes – az Alkotmánybíróság tavaly év végén megsemmisítette a büntető törvénykönyv kábítószerrel kapcsolatos több rendelkezését. Noha a taláros testület az „együttesen történő kábítószerfogyasztás” fogalmát bizonytalan jogfogalomnak minősítette, és az elterelés lehetőségét biztosító, büntethetőséget megszüntető okokat szabályozó Btk.-rendelkezésből bizonyos szövegrészeket törölt, ez nem jelenti, hogy ne lehetne, sőt kellene újraszabályozni az elterelés esetkörét. Erről is döntött június végén a kabinet, így a szaktárca megkezdi a tervezet közigazgatási egyeztetését, és társadalmi vitára bocsátja a normaszöveget.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BODNÁR LAJOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés