hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A vitaminok és étrend-kiegészítők a legkeresettebb vény nélküli szerek

Az idei első félévben hét százalékkal nőtt a recept nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények (OTC) kiskereskedelmi forgalma az érték szempontjából.

A Nielsen által mért harmincöt kategória forgalma mintegy 63 milliárd forintot tett ki az idei első félévben. 

Együttesen a vény nélkül beszerezhető gyógyszerek és gyógyhatású készítmények bevételének csaknem felét (45 százalékát) érik el a vitaminok és étrendkiegészítők, valamint a fájdalomcsillapítók.

A vitaminok és étrend kiegészítők értékesítése a totál OTC kategóriával közel azonos mértékben, 8 százalékkal emelkedett. A fájdalomcsillapítóknál nagyobb mértékű, 11 százalékos növekedést regisztráltak a piackutatók.

Érték szempontjából a forgalom szerinti rangsorban utánuk következő köhögéscsillapítók/megfázás elleni szerek eladása 2 százalékkal csökkent, míg a visszér kezelésére való, illetve keringést javító készítményeké 2 százalékkal nőtt.

A fél év alatt 100 millió forintnál nagyobb forgalmat elérő OTC-termékek közül átlag feletti növekedést regisztráltak az orrdugulás elleni szereknél (18 százalék), a puffadás elleni szereknél (11), a bőrgyulladások helyi kezelésére szolgáló készítményeknél (13), a szemészeti készítményeknél (10), az enyhe hashajtóknál (12), valamint prosztata kezelésére való gyógyszereknél (9).

Összességében a Nielsen által mért harmincöt OTC kategória közül idén január és június között, érték szempontjából huszonhétnek nőtt a forgalma, míg nyolcé csökkent.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: Nielsen)
hirdetés

Könyveink