hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Áprilisra áll össze az új kórházfinanszírozás

Az egészségügyi háttérintézmények jelentős átalakítása várható, önálló népegészségügyi intézetet hoznak létre, s áprilisra átalakul a kórházfinanszírozás is - közölte az egészségügyi államtitkára egy konferencián.

Zombor Gábor a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által szervezett kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy azokért a népegészségügyi célokért, amelyeket eddig több intézményen keresztül akartak elérni, a jövőben egységes szervezetben kívánnak tenni. Minden kórházban egy népegészségügyi állomást vagy irodát hoznának létre, s az egyrészt szűrőállomásként, másrészt egészségfejlesztési központként működne. Ezek az irodák tartják majd a kapcsolatot a központi módszertani intézettel, és a háziorvosokat és a foglalkozás-egészségügyben dolgozó orvosokat is be kívánják vonni a szűrő-, illetve prevenciós programokba.

A háziorvosokkal elinduló életpályamodellt később szeretnék végigvinni az egész egészségügyi rendszeren, így az a kórházi dolgozókra is vonatkozna. Előtte azonban - április 1-jéig - szeretnék úgy átalakítani a kórházi finanszírozási, működési rendszert, hogy az adósságkonszolidáció után már ne termelődhessen újra az intézmények adóssága.

A világszínvonalú a magyarországi orvosképzést - folytatta - az egyetemek ma nem is tudják kiszolgálni, ezért arról tárgyalnak, hogyan lehetne minél több állami kórházat gyakorlati képzésre alkalmas oktató intézménnyé tenni.

A kerekasztalt megelőző sajtótájékoztatón Poór Gyula, a MOTESZ elnöke arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e a magánellátás állami intézetekből történő kitiltásával, azt mondta: azzal egyetértenek, hogy a kettőt élesen szét kell választani, de szerinte tisztességes feltételek mellett a kórházak technológiáját fel lehet használni a privát szférában is, ha ezáltal az intézmények többletbevételhez jutnak, ez a gondolat szerinte nem ördögtől való. Mindenesetre látniuk kell azt a kormányzati tervezetet, amellyel ezt a kérdést szabályoznák.

Oberfrank Ferenc alelnök közölte, úgy látják, ebben a kérdésben a kormányzati szándék a tisztázás, az átláthatóság, a világos feladatmegosztás megteremtése, a szürkegazdaság kitessékelése az egészségügyből, és ezzel egyet is értenek. Ugyanakkor, fűzte hozzá, ha a fő cél az, hogy a betegeket rászorultsági alapon ellássák, és hogy elégedettek legyenek az ellátással, akkor ehhez szükség van világos közszférára és azt kiegészítő, azzal együttműködő magánszférára is, és e kettő működését össze kell hangolni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink