hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Antidepresszánssal javíthatók stroke után a motoros működések

Ha a stroke-ot követően fluoxetint kapnak a betegek, jobban tudják kontrollálni mozgásukat és többen tudnak segítség nélkül élni – állítja François Chollet professzor, a Toulouse-i Egyetemi Kórház orvosa és munkacsoportja.

A francia kutatók végezték el az eleddig legnagyobb vizsgálatot a fluoxetinnek a stroke motoros tüneteire kifejtett hatására vonatkozóan. A kettős-vak, randomizált vizsgálat eredménye szerint mérsékelt-súlyos mozgászavar esetén a fluoxetin korai – a stroke után 5–10 napon belül történő – adása jelentősen javította a fluoxetin – vagy placebo – adás kezdetét követő 3. hónap végén a hemiplégiát és a hemiparézist a placebóhoz képest.

Összesen 118, 18–85 éves hemiplégiás vagy hemiparézises beteget vizsgáltak; a betegeknek a Fugl-Meyer motoros skálán (FMMS) elért pontszáma nem haladta meg az 55-öt. A vizsgáltak fele 3 hónapon át napi 20 mg fluoxetint, másik felük placebót kapott, emellett minden betegnél végeztek fizioterápiát is.

A fluoxetin hatására a 90. napon 34 ponttal javult az FMMS értéke, míg a placebó-csoportban csak 24,3 pont volt a javulás – a különbség szignifikáns. A mellékhatásprofil nem különbözött jelentősen a két csoport között; a mellékhatások ritkák és enyhék voltak.

Az eredmény – amelyet a Lancet Neurology-ban közöltek – megerősíti néhány korábbi, kisebb vizsgálat eredményét, amelyek szintén arra mutattak, hogy a szelektív szerotonin visszavétel gátlók jó hatást gyakorolnak stroke után a motoros funkciókra. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az eredetileg az Eli Lilly által előállított fluoxetin, amely ma már generikus formában is kapható.

A depresszió gyakori következménye a stroke-nak, ezért az ilyen betegek antidepresszánssal való kezelése nem szokatlan – de ha a gyógyszert korán, még a depresszió kialakulása előtt adva javul a mozgászavar, akkor mindenképpen érdemes a korai kezelés mellett dönteni – mondta Roger Bonomo, a New York-i Lenox Hill Hospital stroke centrumának vezetője.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Reuters)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés