hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Antibiotikum-rezisztenciát csökkentő hatóanyagot fedeztek fel amerikai kutatók

A Baylor College of Medicine kutatói a Science Advances folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy sikerült kifejleszteniük egy olyan hatóanyagot, amely lelassítja a baktériumok antibiotikum-rezisztenciájának kialakulását.

Az antibiotikum-rezisztenssé váló baktériumok évente 1,3 millió halálesetet okoznak világszerte. Ha egy bakteriális fertőzésre antibiotikum szedését kezdi meg a beteg, a baktérium egy stressz-indukált mutációs folyamatot indít, ami felgyorsítja a mutációk képződését. Ezt a folyamatot lassítja le jelentős mértékben az újonnan kifejlesztett hatóanyag, a dequalinium-klorid (DEQ).

A kutatók több mint 1100 hatóanyag közül választották ki a DEQ-et, az eredeti koncepció szerint egy “lopakodó” hatóanyagot keresve, vagyis egy olyan vegyületet, ami önmaga nem korlátozza a baktériumok szaporodását (azaz nem antibiotikum). A DEQ előkezelés hatását ciprofloxacinnal, az egyik leggyakrabban alkalmazott antibiotikummal együtt adagolva vizsgálták, és jelentős csökkenést tapasztaltak a rezisztencia kialakulásának gyakoriságában.

Forrás: Yin Zhai et al, Drugging evolution of antibiotic resistance at a regulatory network hub, Science Advances (2023).

PublicDomainPictures képe a Pixabay-en
PublicDomainPictures képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink