hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Antibiotikum nyakra, főre

A világ antibiotikum-felhasználásáról szóló becslések széles határok között mozognak, abban azonban egyetértenek a nyilatkozók, hogy évente több száz tonnányit nyelünk le belőlük. Évtizedes vita tárgya, hogy ez sok vagy kevés, indokolt-e vagy sem. Az amerikai Centers for Disease Control munkatársai azt állítják, hogy az antibiotikumok egyharmadát feleslegesen írjuk fel.

Magyarország Ludwig Endre professzor szerint inkább a középmezőnyhöz, az OEP szakértői szerint viszont a sok antibiotikumot fogyasztó országokhoz tartozik. Az Európai Bizottság antwerpeni egyetemen létrehozott kutatócsoportja 21 ország közül a 10–13. helyre sorolta hazánkat.

Gyógyítás rovatunkban beszámolunk a háziorvosok gyakorlatát felmérő tanulmányról és az antibiotikum-rendelést befolyásoló tényezőkről. Kiderül például, mennyire meghatározóak a tudományos bizonyítékok, és mennyit nyom a latban a tapasztalat.

Az elmélet és a gyakorlat több ponton is szétválik az antibiotikum-terápia területén. Van, aki azt állítja, hogy a bizonyítékokra alapozott, helyes terápia elterjedése csak a betegellátás minőségének általános ellenőrzésével biztosítható. Mások szerint nem írunk fel sok antibiotikumot, és a felesleges alkalmazás elkerüléséről a betegeket is meg lehet győzni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kempf Zita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés