hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Antibiotikum-fogyasztás Európa perifériáján

Az európai régió EU-n kívüli országainak antibiotikum fogyasztásáról most közölt először adatokat a WHO, egyúttal figyelmeztetnek a túlfogyasztásra, s az országok közötti jelentős eltérésekre – írja a napi.hu.

A The Lancet című folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, majdnem négyszeres a különbség a legkevesebbet és a legtöbbet fogyasztó európai országok között az EU-n belüli és azon kívüli országokat is beleértve.

A tanulmányban hat dél-kelet-európai és hét közép-ázsiai térség és ország  adatait gyűjtötték össze teljes körűen és elemezték. Az EU tagországokkal összehasonlítva az élre sorolták a fogyasztásban Montenegrót, Tadzsikisztánt és Törökországot, míg Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország és Bosznia-Hercegovina az alacsony fogyasztásúak közé került. Az alacsony mértékű antibiotikum fogyasztás azt is jelentheti, hogy a lakosság jelentős része csak korlátozottan fér hozzá a gyógyszerekhez.

A leggyakrabban használt antibiotikum mindegyik országban a penicillin, és az olyan széles spektrumú hatóanyagok, mint az amoxicillin és az ampicillin. A felmérés eredményei megfelelő alapot nyújtanak ahhoz, hogy az országok foglalkozzanak a rezisztencia kialakulásával és segítik a fogyasztási és felírási minták megértését – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink