hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Amerika: nehéz sikersztori

„Magyarországon minden olyan zavaros volt...”

Millburn gazdag kertváros New York vonzáskörzetében. A házak értéke 280 ezer és egymillió dollár között mozog. A közel 20 ezer lakost mozi, színház, három golfpálya, teniszpályák és úszómedencék, számtalan vendéglő, egy arborétum és egy madárház csábítja maradásra. A házaspár '89-ben költözött el Magyarországról, Judit az állása, Gábor az állástalansága miatt...

– Iszonyúan megalázó körülmények közepette dolgoztam az első munkahelyemen, a SOTE I. számú Szemklinikáján. Diktatorikus volt a hangulat, még kérdezni sem lehetett. A műtőbe be se tehettem a lábam. A szakvizsga előtt még egy szemüveget sem írhattam fel, gyakorlatilag technikusként dolgoztam. Szélsebesen elkezdtem készülni az amerikai különbözetire, az ECFMG tesztjére (ECFMG – a külföldön végzett orvosok tanulmányi bizottsága.)

Judit két hónapi munkaviszony után fizetés nélküli szabadságra ment New Yorkba. Ezalatt sikerült feltérképeznie, mi minden szükséges ahhoz, hogy orvosként dolgozhasson Amerikában. Gábor másfél hónapot töltött New Yorkban, a nagybátyjánál lakott. Repülőjegyére a Soros Alapítványtól kapott pénzt.

– Még medikusként egy hónapot töltöttem a Kings County Kórházban. Szakmailag óriási élmény volt, mert ezek az orvosok valóban tanítottak, és nem úgy érezték, hogy a diák csak az idejüket rabolja. Éjszaka meg egy étteremben dolgoztam, így aztán még pénzem is volt. Amikor itthon '89-ben végeztem, egyáltalán nem akadt álláslehetőség. Évekig mentőztem, és bár sokan ismertek, semmiféle jövőbeni állással nem tudtak biztatni. Legfeljebb egy laborba mehettem volna dolgozni, reménykedve, hogy egyszer kijuthatok külföldre valamilyen kutatói állásba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna (New York)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés