hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Amerika, a végletek országa

A biztonság ára: több pénz a rabok ellátására

Azt mondják, egy társadalom leginkább a börtönein keresztül ismerhető meg. Amerika börtönlakói hű keresztmetszetét adják a szabad, ámde a társadalom peremén élő népességnek.

A rabok nagy többségének meglehetősen gyenge egészségi állapota a kisebbségi hovatartozás bélyegét viseli: a szegénység kedvez a tbc, a HIV, a hepatitis B és C vírus terjedésének, és melegágya a mentálhigiénés betegségeknek. A börtönlakók többségét olyanok teszik ki, akik szabadlábon, biztosítás híján nem részesültek semmiféle egészségügyi alapellátásban. Gyakran előfordul, hogy valaki a börtönben, betegsége végső stádiumában, illetve az azzal kapcsolatos komplikációk miatt jut el először orvoshoz, például májzsugorral vagy cukorbajjal, de ugyanez igaz a HIV-, a hepatitis B- és C-fertőzöttekre, az idült alkoholistákra vagy a kábítószerfüggőkre is.

A közbörtönök zsúfoltsága és a büntetés-végrehajtásra szánt szűkös költségvetés miatt gomba módra szaporodnak a magánbörtönök. Az ezredfordulóra körülbelül 140 ilyen intézmény létesült Amerikában. A legtöbb magánbörtönt azonban nem ellenőrzi kellő szigorral a szövetségi börtönfelügyelet, és mivel működésüket nem szabályozza egyértelműen törvény, jelentős hányaduk a minimális biztonsági és egészségügyi előírásoknak sem felel meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna (New York)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés