hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Alvászavar és 2-es típusú cukorbetegség

Erre vonatkozó vizsgálatok szerint az alvászavar nőknél együtt járhat a diabétesz gyakoribb kialakulásával – számol be az otszonline.hu.

Több kisebb vizsgálat után most százezernél több egészséges nő tízéves megfigyelése igazolta, hogy az alvászavar együtt jár a diabétesz gyakoribb kialakulásával, még akkor is, ha figyelembe vesszük a hipertónia, a depresszió és a testtömegindex esetleges hatását – írja a szakportál.

A rossz alvás sok nő életét megkeseríti: vannak, akik nem tudnak elaludni, vagy hamar fölébrednek; nemcsak a súlytöbblettel élő, idősebb férfiak, hanem a gyengébb nem képviselői közül is sokan horkolnak, vagy úgy érzik, nem tudták magukat kipihenni éjszaka. A szakirodalom áttekintése igazolta: már korábban is arra utaltak egyes megfigyelések, hogy az alvászavar 2-tipusú cukorbetegség megjelenésére hajlamosít, de ezek a tanulmányok nem voltak elég nagyok és megbízhatók.

Most számos amerikai intézet kutatói Yanping Li vezetésével közölték a Diabetologia legújabb számában annak a vizsgálatnak az eredményeit, melyben 133 533, kiinduláskor cukorbetegségtől, kardiovaszkuláris eltéréstől és rosszindulatú daganattól mentes, tízéves megfigyelésre sorolt, átlagosan 65,3 esztendős nő adatait ismertették.

A teljes cikkért kattintson az otszonline.hu-ra.

 

(forrás: otszonline.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink