hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Alvástesztért díjaztak

Egy nemzetközi alvásminősítő rendszer kidolgozásáért díjazta magyar szakemberek egy csoportját az Alvásorvosok Világszövetsége az alvás világnapja alkalmából.

A többek közt neurológusok, alvásterapeuták, allergológusok és ortopéd szakemberek alkotta magyar kutatócsoport dolgozta ki a Sleepfriendly Programot, egy sztenderdizált nemzetközi alvásminősítő rendszert, amelynek alapján objektíven értékelhetők az alvóhelyek körülményei. A csoport, köztük Németh György, a program elnöke a Distinguished Activity Award elnevezésű kiválósági díjat kedden az Alvásorvosok Világszövetsége budapesti rendezvényén, a World Sleep Day 2014 konferencián kapta meg.

Németh György az MTI megkeresésére elmondta, hogy programjuk egy 80-100 kérdésből álló teszten alapul, amely többek közt a fekhely és a levegő minőségét, a fény-, illetve hangviszonyokat vizsgálja. A szállodák világában lehangoló eredményre jutottak évekkel ezelőtt a kutatók, akadtak ugyanis olyan helyszínek, ahol egyáltalán nem foglalkoztak az alvás körülményeivel. Ezért döntöttek úgy, hogy megkeresik a leginkább alvásbarát szállodákat, majd ezt kiterjesztették nemzetközi szintre is. Erre figyelt fel a New York-i központú Alvásorvosok Világszövetsége.

Magyarországon ötödik éve ünneplik az alvás világnapját a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteken - idén ez március 14-re esik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink