hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Általános szekvenálási eljárás potenciálisan humán patogén vírusok kimutatására

A Columbia University Mailman School of Public Health kutatói a Journal of Clinical Microbiology hasábjain arról számoltak be, hogy VirCapSeq-VERT néven egy olyan újgenerációs szekvenálási módszert dolgoztak ki, amely képes bármilyen, potenciálisan embereket megbetegítő ismert vagy még ismeretlen vírus felismerésére, kimutatására.

A programot az Egyesült Államokban a H1N1 járvány kitörését követően az Orvosbiológiai Kutatási és Fejlesztési Ügynökség (BARDA) kezdte meg azzal a céllal, hogy ne csak célzott, egyetlen kórokozót kimutatni képes tesztek álljanak a járványvédelem rendelkezésére, hanem általános, egy járványkitörést megelőzően is eredményekkel szolgáló eszközzel rendelkezzen.

A VirCapSeq-VERT technológia jelenleg az egyetlen olyan szekvenálási módszer, amely széles tartományban képes a potenciálisan kórokozó DNS és RNS vírusok kimutatására, és az Egyesült Államokban hamarosan nemcsak a speciális intézmények, hanem kórházak is használhatják.

Forrás: Vishal Kapoor et al, Validation of the VirCapSeq-VERT system for differential diagnosis, detection, and surveillance of viral infections, Journal of Clinical Microbiology (2023). DOI: 10.1128/jcm.00612-23

Micha képe a Pixabay-en
Micha képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink