hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Állandó küzdelem a pénzhiánnyal

Dr. Ajkay Zoltán a kórházak helyzetéről és a tűzoltásról

A fekvőbeteg-ellátásban már számtalan jele van annak, ami az elmúlt esztendő végén is sejthető volt: 2004 sem lesz az egészségügy éve. A kórházak vezetőinek költségvetési megszorításokkal, a kiadások emelkedésével kell szembenézniük, miközben nemcsak a politika, de a társadalom részéről is mind kevesebb támogatást élvez az ágazat. Dr. Ajkay Zoltánnal, a Magyar Kórházszövetség leköszönő elnökével beszélgetünk.

A kórházvezetők ismét megkongatták a vészharangokat. Újabb eladósodási hullámról, várható csődökről beszélnek. Ahogyan eddig is minden évben.

– De most először fordulhat elő, hogy nem csupán reál-, de nominálértékben is kevesebb pénzből leszünk kénytelenek gazdálkodni. Olyan időszakban csökkennek a bevételeink, amikor a kiadásaink is jelentősen megugranak.

Úgy tudom, nem volt kifogásuk az ellen, hogy a túlpörgetett kórházi teljesítmények visszafogása érdekében degressziót vezessenek be a finanszírozásban.

– Valóban, teljesen egyetértettünk azzal, hogy legyen egy felső plafonja a teljesítmények elszámolásának, és mozduljunk el egyfajta bázisfinanszírozás felé. Azt a tendenciát, hogy bizonyos intézmények egyik évről a másikra papíron jelentős teljesítménynövekedést produkáljanak, s ezáltal meg nem engedett előnyökhöz jussanak, meg kell állítani. Nem is ez a probléma. Hanem az, ahogyan a 2002-es 50 százalékos béremelés fedezetét – amit eddig „címkézve” kaptunk meg – beépítik a kórházak finanszírozásába. Mi azt kértük, az intézmények ezután is jussanak hozzá ahhoz a pénzhez, amelyet eddig megkaptak, és döntő többségük ne járjon rosszul azért, mert ezentúl a megemelt bért a teljesítményért járó pénzből kell kigazdálkodnia. Most viszont úgy tűnik: a változtatás nyomán azok az intézmények kerülnek lényegesen jobb pozícióba, amelyek kis létszámmal nagy eszközigényű beavatkozásokat végeznek. Nem úgy, mint a pszichiátriák, ahol sok dolgozót kénytelenek foglalkoztatni, relatíve alacsony teljesítmény mellett. A legnagyobb gond az, hogy a kórházaknak csaknem egy időben kell szembenézniük a degresszív támogatással, a béremelés fedezetének beépítésével, valamint a finanszírozás alapjait jelentő HBCs és szorzó negatív változásával. És akkor még csak a bevételi oldalról beszéltünk.

A gyógyszeráfa, az ökoadó és az energiaárak emelkedése mennyivel növeli meg a költségeiket?

– Erre még nem tudok válaszolni, az intézmények csak modellszámításokat végeztek. Azokat is úgy, hogy az ez évi várható bevételeiket és kiadásaikat a tavalyi teljesítményre vetítették, holott a betegforgalmat számos tényező befolyásolhatja, például az irányított betegellátási rendszer kiterjesztése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés