hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Állami támogatással épít magánkórházat a Budai Egészségközpont

Elhagytuk a biztonságos kikötőt – így fogalmazott Csernavölgyi István, a Budai Egészségközpont vezérigazgatója azon a csütörtöki háttérbeszélgetésen, ahol arról a már megkezdett, összesen 62 milliárd forintos beruházásról számolt be, amelynek eredményeként 2027-re sokszakmás, sürgősségi betegellátó osztállyal is rendelkező kórház épül a Királyhágó úton.

Stabil tulajdonosi háttér mellett, elkötelezett stratégia mentén egy valódi kórházat építünk, amelyben a legfontosabb népegészségügyi problémák kezelésére fókuszálva komplex ellátási struktúrát biztosítunk majd, társszakmákkal, konzíliáris lehetőséggel, állandó ügyelettel – foglalta össze Csernavölgyi István, aki a székesfehérvári kórház főigazgatói székéből érkezve 2021-ben váltotta a Budai Egészségközpont (BEK) élén Varga Péter Pált, miután Kásler Miklós akkori Emmi-miniszter 2020-ban „hivatala átadására” kérte.

A beruházás 26 milliárd forintos állami támogatással valósul meg, amelynek nyomán a BEK most 18 ezer négyzetméteres alapterülete közel megduplázódik, 35500 négyzetméterre nő, ahol a jelenlegi 150 ágy helyett 250-en fogadják majd a betegeket. Nyolc új műtőt nyitnak a most működő hét helyet, és a rendelők száma 55-ről 87-re emelkedik – sorolta a számokat a vezérigazgató, aki hozzátette, a most 950 fős dolgozói létszám másfélszeres bővülésével számolnak 2027-re.

Az energia- és környezettudatos új kórházépület főbejárata az Alkotás útról nyílik majd, a komplex ellátás három kiválósági centrumra – mozgásszervi, sebészeti és belgyógyászati – épül majd, széles portfólióban, magas progresszivitási szinten kínálva gyógyulási lehetőséget a pácienseknek az urológiától a fül-orr-gégészetig. Az ellátási palettára nem kerül fel a szülészet – bár nőgyógyászati ellátás lesz – és az onkológia. Az intézményben 24 órás készenléti ügyelet is elérhetővé válik a sürgősségi betegellátó osztályon.

Az új épületben térben, időben és humán-erőforrásban is elkülönül majd a magán és a közfinanszírozott részleg, amelyekben nemcsak a kubatúra, hanem az eszközpark is megújul, különös hangsúlyt fektetve a robotikára, amit az általános sebészeti ellátások mellett a mozgásszervi rehabilitációban is alkalmaznak majd.

A betegellátás a március óta zajló kórházberuházás alatt sem áll le, a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodás nyomán az átmeneti időszakban is folyamatosan biztosított a műtétek elvégzése, így nem számolnak a várólisták hosszabbodásával. Az egyre növekvő kereslet kielégítése érdekében pedig bővítik a BEK járóbeteg-szakellátási portfólióját is, augusztus elején nyitja meg kapuit a Csalogány utcai, 2200 négyzetméteres, 36 rendelőből álló központjuk.

Jelenleg évente félmillió pácienst látnak el a BEK-ben 45 szakterületen, egyre növekvő esetszám mellett. Míg 2022-ben 185 ezer, addig tavaly már 219 ezer fizetős beteget fogadtak, ami 18 százalékos bővülést jelent. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott ellátások száma is folyamatosan emelkedik: 2022-ben közel 51 ezer ellátást fizetett ki a NEAK, tavaly 32 százalékkal többet, 67 ezret. Nemcsak a betegszám, hanem az intézmény case mix indexe is markánsan növekedett az elmúlt években, a 2019-es 2,59-ről 2023-ra 4,13 pontra nőtt – számolt be Csernavölgyi István, hangsúlyozva, hogy ez utóbbi „nagyon erős szakmaiságot sugároz”, és ez a töretlen szakmai fejlődés is a fejlesztés mellett szólt.

A privát betegek 25 százaléka biztosítási alapon, további tíz százalékuk pedig egészségpénztári kártyával veszi igénybe az ellátást a BEK-ben, de a tapasztalatok szerint egyre erősödik az öngondoskodásra való hajlam a lakosság körében.

Képzünk, gyógyítunk, edukálunk – fogalmazott a vezérigazgató, amikor arról beszélt, hogy a BEK saját in silico biomechanikai laboratóriummal is rendelkezik, ahol a jövő megoldásait kutatják, de részt vesznek a graduális és posztgraduális képzésben, és a betegedukációra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

Könyveink