hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Alkoholfüggésre japán mazsolafa

Természetes anyag, ami az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függetlenül józanon tart. Egy kínai fából nyert kivonatról van szó, amely a kísérleti patkányoknál már bevált – közli az sg.hu.

Az alkoholizmus világszerte problémát jelent, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 2,5 millió ember halálát okozza, éppen ezért az utóbbi időben komoly kutatások indultak az alkoholfogyasztás megállítását, vagy legalább csökkentését célzó gyógyszerek kifejlesztése érdekében.

A japán mazsolafa (Hovenia dulcis) kínai változatának kivonatai megoldást jelenthetnek a problémára. A kivonatokat több mint 500 éve használják Kínában a másnaposság kezelésére. A kísérletek megállapították az egyik alkotóeleméről, a dihidromiricetinről (DHM), hogy ittassági blokkolóként működik a szervezetben, meggátolva az alkohol szokásos intoxikációs hatásának kialakulását az agyban, bármennyi legyen is a vérben.

Egy DHM tartalmú készítményt hamarosan embereken is kipróbálnak – írja az sg.hu. A lap szerint szakértők azonban attól tartanak hogy egy "józanság tabletta" inkább ösztönözheti az alkoholfogyasztást. A Roche gyógyszergyártó cég nem oly rég függesztette fel egy hasonló hatóanyag, az Ro15-4513 fejlesztését. "Rengeteg filozófiai aggály fogalmazódott meg, hogy egy alkohol ellenszer inkább az alkohol fogyasztására csábítja az embereket" – mondja Markus Heilig, az Egyesült Államok Nemzeti Alkoholfüggőségi Intézetének klinikai igazgatója, elmondva, hogy az Ro15-4513 súlyos mellékhatásokat okozott, többek közt szorongást és epileptikus görcsöt. A DHM esetében azonban semmi jele hasonló mellékhatásoknak.

A teljes cikk

Balázs Richárd
a szerző cikkei

(forrás: SG.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink