hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Alendronát-kezelés

Hatásos törésprevenció

Egy nemzetközi munkacsoport célja annak elemzése volt, hogy az egyes betegpopulációkban – csontsűrűség-csökkenésben, egyértelmű oszteoporózisban, illetve következményes csigolyatörésben szenvedő betegeknél – milyen mértékű az alendronát- kezelés preventív hatása.

A nők csonttöréseinek veszélyét a csontreszorpció specifikus gátlásán keresztül hatékonyan csökkentő alendronát hatásait tekintette át egy munkacsoport (Osteoporos Int 2005;16:468–474). Metaanalízisükben hat lezárult, véletlen besorolásos, 1–4,5 éves követési idejű klinikai vizsgálat eredményeit összegezték, amelyek az alendronát-kezelés terápiás hatását vizsgálták. A hat vizsgálatban összesen 9023 beteg vett részt, közülük 4752 részesült alendronátkezelésben. Az alendronát napi adagja 5–20 mg között változott. Az alendronáttal kezelt csoportokban 13 340 betegév, a kontrollcsoportokban 11 750 betegév kapcsán lehetett a csípőtáji törések gyakoriságát elemezni. Míg az alendronát mellett a törés gyakorisága tízezer betegévenként 28, addig a kontrollcsoportban 49 volt, a csípőtáji törések összesített kockázata átlagosan 45 százalékkal csökkent.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés