hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Alapkutatások terápiás vonzattal

Egy betegség, ami kettő

Új terápiás célpontot jelenthet az a felismerés, hogy anorexia nervózában az agy bizonyos területein megváltozik a szerotonin- anyagcsere. A betegek közötti eltérések arra utalnak, hogy az anorexia tulajdonképpen két önálló betegség.

Az anorexia nervózának (AN) két altípusa van: a restrikciós típusú (RAN), amikor a beteg kitartóan visszautasít minden ételt; illetve a bulímiás (BAN), amelynél a koplalásos időszakokat falásrohamok, majd hánytatás, hashajtás szakítja meg. Pittsburghi kutatók vizsgálatukba (Archives of General Psychiatry) 18 egészséges, illetve 12, régebben RAN-ban és 13, régebben BAN-ban szenvedő nőt vontak be. A betegek legalább egy éve panaszmentesek voltak. (Mivel a szerotonin-anyagcserét a tápláltsági állapot nagymértékben befolyásolja, ezért nem volt célszerű olyan betegeket vizsgálni, akiknél aktuálisan is fennálltak a panaszok – a Szerk.) A résztvevők agyában a pre- és posztszinaptikus 1-es típusú szerotonin-receptor Aaltípusának (5-HT1A) eloszlását pozitronemissziós tomográfiával vizsgálva arra keresték a választ, hogy eltér-e az egyes agyterületek szerotonin-anyagcseréje a két altípusban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés