hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Az ombudsman fenntartja korábbi álláspontját

Alapjogilag aggályos az OPNI bezárása

Az egészségügyi kormányzat a jogbiztonsággal és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joggal kapcsolatos visszásságot okozott azzal, hogy bezáratta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI). Ezt a véleményét erősítette meg az egészségügyi miniszternek írott válaszlevelében Szabó Máté ombudsman, aki ismételten figyelmeztetett, hogy alapjogi szempontból aggályosnak tartja a kialakult helyzet. Alkotmányosan szerinte sem rövid, sem hosszútávon nem indokolható, hogy a struktúraváltás az egy helyen koncentrált, minőségi ellátás helyett minősíthetetlen és szakmai szempontból vállalhatatlan egészségügyi ellátási körülményeket teremtsen. Mindeközben a folyamat egyre inkább végérvényesnek tűnik: az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet arról tájékoztat honlapján, hogy napokon belül megkezdődik a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet visszamaradt ingóságainak értékesítése.

Szabó Máté június 23-i állásfoglalásában már közzétette: OPNI bezárása aggályos helyzetet teremtett az ellátottak, az egészségügyi dolgozók, végső soron az egész társadalom számára. Az egészségügyi tárca július 29-én minderre úgy reagált: a betegek ellátása még az átmeneti időszakban is a szakmai szabályok szerint, a jogszabályban meghatározott módon történt.
Az ombudsman újabb állásfoglalásában most ismét megerősítette korábbi véleményét, s kifejtette: "Az egyes egészségügyi ellátók korszerűsítése nem jelentheti egyúttal a szakma véleményének, illetve a társadalmi igények, elvárások negligálását". Szabó Máté közölte, tudja, hogy orvosszakmai kérdésekben nincs kompetenciája, hallja azonban a szakma heves tiltakozását, s szerinte emberi jogi szempontból elfogadhatatlan, ami történt. Közlése szerint az elmúlt hónapokban az Országgyűlési Biztosok Hivatalának panaszirodáján több olyan személy jelentkezett, aki megfelelő gondozás nélkül maradt; sokan fizikailag vagy mentálisan képtelenek voltak arra, hogy igénybe vegyék az ellátást.

Korábban az ombudsmanhoz hasonló bírálatot fogalmazott meg több ellenzéki politikus, közöttük Mikola István (Fidesz), aki az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtt a töbi közt azt mondta: tucatnyi emberről tudnak, aki az OPNI bezárása óta öngyilkosságot követett el. Székely Tamás egészségügyi miniszter akkor úgy reagált: kivizsgáltatja az ügyet, s kérte, hogy ehhez szolgáltassanak számára adatokat, információkat, később azonban az ellenzéki szakpolitikus a Medical Tribune-nek adott interjúban azt mondta: a miniszter bármilyen adathoz hozzáfér, számukra ez sokkal nehezebb, de minden segítséget megadnak a miniszternek a vizsgálathoz.
A tárca korábbi reagálása szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) betegút-követési vizsgálata alapján megállapítható, hogy a 2007. április 1-jén az OPNI-ban ellátottak a továbbiakban is ellátásban részesültek. Ennek azonban némiképp ellentmond egy az OEP által korábban kiadott közlemény, amely szerint 84 beteg "tűnt el a rendszerből", ennyien nem válották ki a gyógyszereiket.

Szabó Máté legújabb levelében leszögezte: "Álláspontom szerint amennyiben az OPNI bezárását követően egy ember is, akár csak ideiglenesen, de kiesett az ellátásból, önmagában elegendő az alapjogi visszásság megállapításához"- írta az egészségügyi miniszternek. A biztos szerint az, hogy a fővárosban alig maradt speciális feladatot ellátó pszichiátriai osztály, a modern kor követelményeihez képest visszalépést jelent. Mivel az akut ágyakhoz helyben nincs rehabilitáció vagy utókezelés, a javuló állapotban hazaküldött beteg rövid időn belül visszakerül az osztályra.
Az ombudsman külön felhívta a figyelmet a gyermekpszichiátria ellátási gondjaira is. A helyzet már az OPNI bezárása előtt is kritikus volt, azóta pedig gyakorlatilag nincs nevesített ifjúságpszichológiai ellátás Budapesten - írja, s ezt gyermekjogi projektjében külön is vizsgálja.

Az ombudsman célja, hogy ne legyenek megkerülhetők az alapjogok, azokon belül az emberi méltóság és az egészséghez való jog. Az állam feladata az alapvető jogok érvényesüléséhez szükséges jogszabályi és szervezeti feltételek megteremtése, még átmeneti struktúrákban is - vélekedett. Az ombudsman mindezek ellenére egyetért azzal, hogy a XXI. század kihívásainak megfelelő egészségügy jöjjön létre, ám már korábbi észrevételeiben is kifogásolta a széles társadalmi és szakmai egyeztetés hiányát. Korábban sem a Lipót eredeti állapotának visszaállításáért, és az épület megmentése mellett érvelt, hanem egy országos feladattal működő intézet és egy margóra szorult-szorított betegcsoport – valamint az őket gyógyítók – érdekeinek, méltóságának, emberi jogainak érdekében hívta fel a nyilvánosság figyelmét - emlékeztetett. Szabó Máté az egészségügyi miniszternek küldött levelében azt a reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi döntések hosszabb távon fenntartható állapotokhoz vezetnek, mert az átmeneti időszak problémái véleménye szerint újabb és újabb érdek- és jogsérelmekert idéznek elő.

A bezárás ténye azonban egyre inkább véglegesnek tűnik. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet honlapján közzétettek szerint "napokon belül megkezdődik a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet visszamaradt ingóságainak értékesítése" - elektronikus árverés keretében.

k. a.

cimkék

Könyveink