hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Alacsony forgalom mellett estek a gyógyszerpapírok

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 168,30 pontos, 0,73 százalékos csökkenéssel, 22.979,54 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 7,7 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen üzletkötője elmondta: bár kedden alacsony forgalom mellett enyhén csökkent a BUX index, még így is - hasonlóan a közép-kelet-európai tőzsdemutatókhoz - felülteljesítő volt a magyar piac. Az alacsony forgalom részben a nyugdíjpénztári kivonulásoknak köszönhető - fűzte hozzá.

A nap vesztesei a gyógyszerpapírok - az Egis és a Richter - voltak, amelyek arra a friss hírre veszítettek jelentősen értékükből, hogy a kormány tervei szerint júliustól a jelenlegi 12-ről 20 százalékra emelkednek a gyógyszergyártói befizetések - mondta Szatmári Tamás.

A kormány javaslata szerint az új gyógyszertámogatási rendszerben a gyógyszergyártók társadalmi felelősségvállalása és az állam szerepe nagyobb lesz, a betegterhek viszont tovább mérséklődhetnek - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a kormány keddi ülését követően. Elmondta azt is, hogy a gyógyszertámogatásban bevezetnék azt az új gyakorlatot is, amely szerint egyes nagyértékű gyógyszerek támogatását a terápia hatékonyságához kötnék.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Csoport elemzője elmondta: alapvetően negatív hangulat jellemezte kedden a tőzsdéket, így a magyar piac sem "kerülhette el a sorsát". A vezető részvények közül a gyógyszerpapírokat "büntették" leginkább a befektetők, ez összefüggésbe hozható a gyógyszertámogatás rendszerének átalakításával kapcsolatban megjelent új információkkal.

Az elemző kiemelte: az OTP és a MOL a körülményekhez képest jól tartotta magát, mindkét társaság csütörtökön teszi közzé első negyedéves eredményeit. A nemzetközi piacokon Varga Zoltán szerint a következő napokban is folytatódhat a bizonytalanság, a nyersanyagok után a részvények egy részéből is megindult a forró tőke elvándorlása.

A Richter papírok árfolyama 685 forinttal, 1,88 százalékkal 35.815 forintra csökkent, a részvények forgalma 687,4 millió forintot ért el.

Szektortársa, az Egis 109,4 millió forintos forgalom mellett 645 forinttal, 3,28 százalékkal 19.005 forintra csökkent.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink