hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Aktuális

Meghosszabbított határidő Harminc nappal meghosszabbította a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET) a kórházi ágyak csökkentéséről szóló döntésére adott határidőt a szakminiszter. Molnár Lajos továbbra is várja a javaslataikat.
A miniszter csak a törvények szerint jár el, amikor újabb hónapot adott arra, hogy a Regionális Egészségügyi Tanácsok kidolgozzák javaslataikat a kórházátalakítások ügyében – közölték az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán. Az ellenzék mellett bírálta az újabb hosszabbítást az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke, Kökény Mihály is. Szerinte ennek akkor lett volna értelme, ha az eredeti ajánlattal szemben a tanácsok alternatív megoldást javasolnak a miniszternek. Miután erre egyetlen régióban sem volt példa, a döntést hamarabb kihirdethette volna.
Népszabadság

Eltérően díjazható az ügyelet
Az Európai Bíróság végzése szerint nem ellentétes az uniós joggal az olyan tagállami szabályozás, amely eltérően díjazza az ügyeleti időt, ha közben tényleges munkavégzés nem történt. Az ügyeletben eltöltött időt ugyanakkor teljes munkaidőnek kell beszámítani. A testület korábban több hasonló ügyben döntött és következetesen kiállt amellett, hogy a kérdéses jelenléti időt teljes mértékben munkaidőként kell számításba venni az irányelv szerinti maximális heti munkaidő kiszámításakor. Ugyanakkor az Európai Bíróság szerint tévesen úgy értelmezték a korábbi ítéleteket, hogy a tényleges munkavégzéshez nem vezető ügyeleti időért az orvost a közösségi jog alapján ugyanolyan díjazás illeti meg, mint a tényleges munkavégzéssel töltött munkaidőért.
A bíróság már korábban megállapította, hogy az irányelv nem alkalmazható a munkavállalók díjazására. Egy cseh bíróság a félreértések elkerülése végett ezért ismét az Európai Bírósághoz fordult, kifejezetten a díjazás kérdésében. A végzés szerint nem ellentétes az uniós joggal az eltérő díjazás, ha a nemzeti szabályozás „teljesen biztosítja a munkavállalóknak az (...) irányelv által utóbbiak egészségének és biztonságának hatékony védelme érdekében biztosított jogok hatékony érvényesülését”.
MTI

Kompenzáció a gyermekorvosoknak
Ötmilliárd forint kompenzációban részesülnek a gyermekeket kezelő háziorvosok, miután ők nem kapnak vizitdíjat pácienseik után – jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Horváth Ágnes elmondta: ezt az összeget a finanszírozásba építik be, de a kompenzáció nem a többi orvos hátrányára történik.
MTI

Tisztázandó a jogviszony
Becslések szerint hamarosan mintegy egymillióan kapnak értesítést arról, hogy nincs érvényes egészségbiztosításuk – közölte Soczóné dr. Farkasinszki Ildikó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője. A hivatal azt kéri, hogy a címzett tisztázza: ki és milyen jogcímen fizet utána társadalombiztosítást. A levelek alapjául a biztosítottakról szóló nyilvántartás és a tajkártya adatbázis-összevetése szolgál majd; aki vitatja a tb álláspontját, levélben vagy személyesen kezdeményezheti a pontosítást. Az egészségbiztosító ekkor hivatalból megkeresi a munkáltatót, az iskolát vagy az önkormányzatot, a munkanélkülieknél a munkaügyi hivatalt, a gyesre, gyedre jogosultaknál a Magyar Államkincstárat, s ha szükséges, helyszíni ellenőrzéssel tisztázza az esetleges félreértéseket. A státus rendezése mindenképpen szükséges; 2008 januárjától az orvos visszautasíthatja azoknak a kezelését – az egészségbiztosító költségeire –, akiknek nincs érvényes jogviszonyuk.
Népszabadság

Segítség háziorvosoknak
A több millió forintba kerülő automaták áránál jelentősen olcsóbb, 165 ezer forintért kapható vizitdíj-elszámolási rendszert fejlesztett ki háziorvosoknak és kisebb szakorvosi rendelőknek a Pannon Tikett Kft. A cég olyan hordozható terminált kínál, amely jelentősen leegyszerűsíti az adminisztrációt és a vizitdíj könyvelését is. A készülék elfogadja a bankkártyát és az egészségpénztárak által kiadott kártyákat is, de a készpénzes fizetést is lehetővé teszi. A rendszer arra is alkalmas, hogy taj-száma alapján ellenőrizze a beteg jogosultságát.
Medical Tribune

Székely nyolcadszor
Nyolcadik alkalommal választotta elnökévé Székely Krisztinát (Pfizer Kft.) az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete január 30-i tisztújító közgyűlésén. Az elnökség további tagjai: Lara Bezerra- Koenenkamp (Bayer Hungária Kft.), André Brázay (Novartis Kft.), dr. Szabó László (Lilly Kft.) és Vajda András (MSD Kft.).
Medical Tribune

Jutalmazott centrumok?
Felülvizsgálja a lombikbébi-program társadalombiztosítási támogatását az Egészségügyi Minisztérium – közölte a szaktárca államtitkára. Horváth Ágnes elmondta: nagyok a különbségek az egyes lombikbébi-centrumok eredményei között, ezért fontolóra veszik, hogy többletdíjazással jutalmazzák az eredményesebb központokat. A tárca nem tart attól, hogy emiatt romlana a demográfiai helyzet.
 www.inforádio.hu

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés