Akinek jól kezelik a magas vérnyomását, az nyugodtan kávézhat
A magas vérnyomásra hajlamos emberek vérnyomását egy jó erős kávé hirtelen megemeli, de ez a hatás nem tartós és nem növeli a szív-és érrendszeri kockázatot - derítették ki spanyol kutatók, akik az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán ismertették eredményeiket.
Koffein hatására gyorsul a szívműködés, a vérnyomás pedig megemelkedik. A korábbi vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy e vérkeringési változások csak átmenetiek, és nem vezetnek magas vérnyomáshoz, vagy más szív- és érrendszeri betegséghez.
Esther Lopez Garcia és munkatársai a Madridi Független Egyetem klinikáján összegyűjtötték az orvosi szakirodalomból azokat a magas vérnyomásban szenvedők koffeinfogyasztásáról szóló adatokat.
A nemzetközi folyóiratokban található öt ellenőrzött vizsgálat során a magas vérnyomású betegek 200-300 milligram koffeint kaptak, ami egy-másfél csésze kávénak felel meg. A kutatók a hasonló feltételek között végzett megfigyelések adatait egyesítve és értékelve arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein ilyen dózisban a szisztolés vérnyomást átlagosan 8,1, a diasztolés vérnyomást 5,6 Hgmm-el emelte. Ez a hatás a koffein elfogyasztását követő egy órán keresztül tartott, ritkábban a vérnyomás csak három óra elteltével állt vissza a kiindulási értékre.
A megfigyelési idő 4-25 év között változott és a kutatók hangsúlyozzák, hogy a megfelelően kezelt magas vérnyomásos betegeknél a kávé nem fokozta a betegséget. Idéznek egy nagy angol és egy svéd tanulmányt is, melyek azt jelezték, hogy az agyi katasztrófa előfordulása éppen azok között volt a legritkább, akik évtizedeken keresztül naponta több kávét ittak.