hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Akik már nem rontják a statisztikát

Nem csak külföldre mentek az egészségügyben dolgozók – így reagáltak az érdekképviseletek az ATV-ben egy kormányzati bejelentésre.

Egyre kevesebb egészségügyi dolgozó akar külföldön munkát vállalni – jelentette be Rétvári Bence az Emmi parlamenti államtitkára, szerinte mindez a kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A szakmai szervezetek viszont azt mondják, az orvosok nagy része már évekkel ezelőtt külföldre ment, az itthon maradó ápolók közül pedig sokan más szakmát választanak.

Rétvári az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva állította, hogy csökken a migráció az egészségügyben, ide integrálódott ugyanis az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK), ahol kiállítják a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványokat.

Öt- tízezer ezer orvos hiányzik az ellátásból – mondta az ATV megkeresésére Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. A középgeneráció jelentős része már régen elhagyta az országot, így ők már nem rontják a statisztikákat.

Az ellátásból hiányzó szakdolgozók arányát 15 százalékra teszi az 5.12 Tiszta Egészségügyért Szakszervezet vezetője, Kiss László. A statisztikákban viszont nem láthatóak azok, akik más területen, például a szociális ellátásban helyezkedtek el külföldön, ezért nem kértek engedélyt a munkavállaláshoz. Azok sem szerepelnek már a nyilvántartásban, akik nem csak az országot, hanem a pályát is elhagyták, hiszen a kereskedelemben, vendéglátásban a kétszeresét is megkeresik annak pénznek, amit nővérként kapnak.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink