2021. október. 21., csütörtök - Orsolya.
hirdetés

 

Aki optimista, tovább él

Egy friss tanulmány alapján az optimista emberek átlagosan jóval tovább élnek, mint a pesszimisták – írja az MTI nyomán a 24.hu..

Lewina Lee, a Bostoni Orvosi Egyetem munkatársa és kollégái két adatbankot elemeztek, melyekben évek óta tárolják a bizonyos foglalkozások képviselőire vonatkozó kórtörténetek információit. Az adatok felhasználásával közel 70 ezer ápolónő és 1429 veterán adatait vizsgálhatták. Kérdőívek és tesztek segítségével azt is megállapították az alanyokról, hogy inkább pozitív vagy negatív beállítottságúak-e.

Az eredmények alapján a különösen optimista nők 15 százalékkal tovább éltek, mint a pesszimisták, míg az optimista férfiak átlagosan 11 százalékkal éltek tovább, mint a pesszimista társaik.

A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a hosszabb várható élettartam hátterében az áll-e, hogy a pozitívabb alanyok alapvetően egészségesebben élnek, például kevesebbet dohányoznak, illetve többet sportolnak. Megállapították, hogy ezek figyelembe vétele mellett a különbségek csökkennek, de továbbra is az optimisták élveznek előnyt.

Más tanulmányok azt sugallják, hogy az optimista emberek jobban tudják szabályozni érzelmeiket és viselkedésüket. Jobban kiheverik a stresszes szituációkat és a nehézségeket” – mondta Laura Kubzansky, a csapat tagja.

Az optimisták társadalmilag is jobban integrálódnak, ami szintén hatással van a várható élettartamra. A szakértők szerint a pozitív beállítottság részben genetikailag meghatározott, de tanulható is, közli a lap.

(forrás: 24.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink