hirdetés
2024. október. 11., péntek - Brigitta.
hirdetés

 

A bénulás kezelésére használhatják a fekete özvegy mérgét?

Eddig még nem sikerült teljesen megérteni, milyen hatásmechanizmusa van a fekete özvegyek által használt idegméregnek, írja a hvg.hu.

A Münsteri Egyetem egyetem két tudósa, Christos Gatsogiannis és Andreas Heuer akik egy kifinomult technológiát alkalmaztak a folyamat 3D-s modellezésére annak érdekében, hogy megértsék, mi történik a neurotoxinnal, miután az bejut az áldozatba – írja az Interesting Engineering.

A szakemberek egy nagyteljesítményű krio-elektronmikroszkóp segítségével a sejtfelépítést tanulmányozták, míg a számítógépes szimuláció az atomok és a molekulák mozgását elemezte. A két eszköz segítségével 3D-ben láthatták, mit csinál a szervezetben a méreg.

A kutatók azt találták, hogy az α-Latrotoxin a véráramba bekerülve megzavarja az idegrendszer jelátvitelét. Amikor az idegméreg az idegsejtek specifikus szinapszisaihoz – az idegsejtek vagy az idegsejtek és az izmok közötti jelátviteli közeghez – kapcsolódik, kalciumionok ellenőrizhetetlenül áramlanak a jelzősejtek preszinaptikus membránjaiba. A preszinaptikus idegsejt az, amelyik hozza az ingerületet. Emiatt neurotranszmitterek szabadulnak fel, ami erős izomösszehúzódásokat és görcsöket idéz elő.

Az igazi felfedezés akkor jött, amikor a klaciumionok áramlását figyelték meg, a toxin ugyanis jelentős átalakuláson megy keresztül, ahogy a sejtek receptoraihoz kötődik. Az idegméreg mérgező membránja olyan alakzatot vesz fel, mintha egy tű lenne, így képes fecskendőként áthatolni a sejtmembránon. Emellett egy kis pórust is létrehoz, amin keresztül a kalcium szabadon tud áramolni, így telítve túl a rendszert, és váltva ki a görcsöket. Az eredményeket a Nature Communications című tudományos lapban publikálták.

Azzal, hogy sikerült megfejteni a pontos működési mechanizmust, a jövőben a pók mérgét akár a bénulás kezelésére is használhatják – írja a hvg.hu.

Photo by Tom Sid on Unsplash
Photo by Tom Sid on Unsplash

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink