2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ajándék orvosok a leggazdagabb országoknak

Afrikai országok, köztük néhány különösen szegény állam milliárdokkal támogatja a gazdag államok egészségügyét azzal, hogy sok általuk képeztetett orvos külföldön vállal munkát.

A szubszaharai afrikai országok, amelyek sokat fektetnek be orvosok képzésébe, végül összességében 2 milliárd dollárt (478 milliárd forint) veszítenek ezen, mert a szakemberek elhagyják hazájukat, hogy fejlettebb, prosperáló országokban találjanak munkát – közölték kanadai kutatók.

A tanulmány szerint a Dél-Afrikai Köztársaság és Zimbabwe szenvedi el a legnagyobb gazdasági veszteséget orvosai távozása miatt, míg Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok profitál a legtöbbet a külföldön képzett orvosok toborzásával.

Az Ottawai Egyetem kutatói Edward Mills vezetésével arra hívták fel tanulmányukban a célországok figyelmét, hogy fektessenek be többet a szóban forgó országokban az egészségügyi képzésbe és rendszerbe.

A vizsgált országok között volt Etiópia, Kenya, Malawi, Nigéria, Dél-Afrika, Tanzánia, Uganda, Zambia és Zimbabwe. A tanulmányt a The British Medical Journal című orvosi folyóirat legfrissebb számában ismertették.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink