hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

AIDS – sikerek és kudarcok

Bár az AIDS terápiája elsősorban a jó szervezésnek és a teljes körű gyógyszeres ellátásnak köszönhetően (egyelőre) sikertörténet, a betegség elleni küzdelem számos nehézséggel küzd Magyarországon. A problémákról dr. Bánhegyi Dénest, a Szent László Kórház AIDS-osztályának vezetőjét, dr. Mathiász Dórát, a GSK orvos-igazgatóját és a Pluss civil szervezet anonimitást kérő vezetőjét faggattuk.

A magyarországi statisztikák az AIDS terjedését igazolják.
– Bánhegyi Dénes – Nem egyértelműek az adatok. Utánanéztünk: tavaly valóban kicsit emelkedett a friss pozitívak száma – de ez csak annyit jelent, hogy 2005-ben 100 körül mozgott. Magyarországon a 90-es évek közepétől gyakorlatilag minden évben 60–80 új fertőzést találtunk. Az, hogy tavaly az első félévben majdnem a duplájára nőtt az új esetek száma, elsősorban a szűrőrendszer megváltozásával magyarázható. Felszámolásáig az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet végezte a nemibeteg-gondozó hálózatban megjelentek HIV-szerológiáját. Náluk igen nehézkes volt kórisméhez jutni. A pozitív leletet is többször ellenőrizték, sokszor egy hónapos volt az átfutás. Néha azt „hazudtuk” a betegnek, eltört a kémcső – csupán azért, hogy ellenőrizhessünk egy 99,5 százalékos érzékenységű vizsgálatot! Abszurdum. Jelenleg a nemibetegek mintáit az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriumában vizsgálják. Az anonim szűrést pedig az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat jóval mobilabb, gyorsabb laboratóriumai végzik, ahol kevesebb vizsgálatból több fertőzöttet szűrnek ki. Ráadásul náluk több homoszexuális jelentkezik önként.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. NEMES JÁNOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés