hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Ahány ház, annyi privát

Eltérő ellátórendszerek az EU-ban

Az Európai Unióban igen eltérőek az egészségügyi ellátórendszerek tulajdoni, működési és finanszírozási formái. Nem egyértelmű a privatizáció megítélése, még a fogalmat is eltérően értelmezik az egyes országokban. Nem egységes az orvosi munkavégzés formája, illetve ennek finanszírozása sem. Mindezek ellenére bizonyos tendenciák felvázolhatóak.

Ami a kórházak tulajdon- és működési viszonyait illeti, az EU-tagországokban az állami tulajdonú, illetve az állam által menedzselt kórházaktól a magántulajdonban lévő, profitorientált (for-profit) kórházakig igen széles a skála. A gyakorlat azt mutatja, hogy a magánszféra különböző formában és eltérő súllyal, de mindenütt jelen van, ám minden tagállamban több az állami tulajdonú, mint a for-profit kórház. Ez utóbbiak az átlagosnál valamivel kisebb intézmények, s általában néhány speciális ellátásra koncentrálnak. A tulajdonosok nagyrészben a szakmai befektetők közül kerülnek ki, így – elsősorban a kis intézmények – valójában egzisztenciavállalkozásoknak tekinthetők. Az egészségügyi ellátórendszer gerincét mindenütt köztulajdonú intézmények alkotják.

Kórházi tulajdonformák

Korábban a kórházi területen hagyományosan három tulajdonformát különböztettek meg: állami (vagy government), non-profit (vagy voluntary-sector) és for-profit kórházról beszéltek. Mára azonban világszerte sokkal árnyaltabbá vált a kép.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés