hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Agyunk alvása hasonlít a delfinekéhez

Sok ember megtapasztalta már, hogy az első éjszaka rosszul alszik egy új helyen. Ennek oka az, hogy az agyunk egyik fele éberebb marad, mint a másik, írja egy új tanulmány alapján az Origo.

A tanulmányba 35 embert vontak be, akik több éjszakát töltöttek egy alváslaborban, miközben a kutatók fejlett agyi képalkotó eljárásokkal figyelték az agyi aktivitásukat. Az eredményekből kiderült, hogy az első éjszaka az agy bal féltekéje aktívabb a mély alvás (vagy lassú hullámú alvás) időszaka alatt, mint a jobb agyfélteke.

Ez a különbség a két félteke aktivitásában hasonló, noha nem annyira kifejezett, mint amit egyes tengeri emlősöknél és néhány madárnál megfigyelhetünk. Ezek az állatok úgy alszanak, hogy egyszerre csak az agyuk egyik felét kapcsolják le.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány eredményei arra utalnak, hogy „az agyunknak lehet egy olyan miniatűr rendszere, amilyen a bálnáknak és a delfineknek van” – mondta Sasaki Yuka, a cikk társszerzője, a Brown Egyetem munkatársa.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy minél nagyobb a különbség a két agyfélteke aktivitásában, annál nehezebben tud elaludni valaki, írja az Origo.

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink