hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Aggódnak a hemofíliások és drágállják a szert

Miért olyan gyógyszergyár nyert, amely a nyolcvanas évek végén bizonyíthatóan harminc magyar hemofíliást fertőzött meg AIDS-szel és hepatitis C-vel? – teszi fel a kérdést a Magyar Hírlapban a hemofíliás szervezet elnöke, aki szerint a közbeszerzés túl drágára siikeredett.

Furcsa közbeszerzési eljárásra hívta fel a Magyar Hírlap figyelmét a Hemofíliások Baráti Körének elnöke. Csuja László szerint a vérzékenységben szenvedő betegeknek szóló gyógyszer közbeszerzése szükségtelenül drágára sikeredett.

„Az anyagot hagyományosan ezer, úgynevezett nemzetközi egységben számítják, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tenderén a gyártók is ezt a mennyiséget jelölik meg alaptételként. A győztes vállalat által adott szer ezer egysége a hírek szerint nagy tételben megrendelve is százötvenkétezer forintba kerül, amit kissé sokallunk, hiszen a patikában bárkinek ugyanezt száznegyvenhatezer forintért kínálják– mondta a lapnak Csuja László.

Az elnök kiszámolta, az OEP által rendelt teljes mennyiség tizenkétmillió forinttal drágább, mintha ugyanezt a tételt bármelyik sarki patikában óhajtanák megvásárolni. A szervezetnél azt is sérelmezik, hogy a közbeszerzést nem előzte meg semmiféle szakmai egyeztetés.

„Az sem világos, miért olyan gyógyszergyár nyert, amely a nyolcvanas évek végén bizonyíthatóan harminc magyar hemofíliást fertőzött meg AIDS-szel és hepatitis C-vel” – mondta Csuja. Gelencsér Sándor, aki a rossz emlékű ügy egyik érintettje volt, úgy fogalmazott, határozottan fél a vállalattól és annak termékeitől. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy külföldön csak elvétve lehet találni negyven-negyvenöt éves hemofíliásokat, míg Magyarországon az eddigi jó ellátásnak köszönhetően nem ritka az ötven fölötti beteg sem. „Tartunk tőle, ez múló jelenség lesz, ha tényleg ennek a gyógyszergyárnak a termékeit kell használnunk” – tette hozzá Gelencsér.

Lázin Miklós András
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink