hirdetés
hirdetés
2024. július. 05., péntek - Emese, Sarolta.
hirdetés

Áfa-teher alatt a kórházak

Technikailag megoldhatatlan

Az egészségügyi minisztériumhoz fordult a Magyar Kórházszövetség, hogy kompenzációt járjon ki a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek a jövő évi általános forgalmiadó-változások miatt. Az intézmények vezetői szerint ugyanis csak a betegellátás kárára tudnák kigazdálkodni a többletkiadások fedezetét.

Az egészségügyet érintő áfaváltozások közül a gyógyszerekkel kapcsolatos okozta a legnagyobb vitát. 2004. január elsejétől megszűnik a nullaszázalékos forgalmiadó-kulcs, a medicinák átkerülnek a majdani legalacsonyabb, 5 százalékos kategóriába. Ez januártól automatikusan 5 százalékos drágulást eredményez. Az ezzel járó többletköltségeket a társadalombiztosító által nem támogatott orvosságok esetében teljes egészében a lakosság állja majd. A támogatott szereknél a többleten olyan arányban osztozik a biztosító a beteggel, ahogyan a térítési díjon. Egy 90 százalékban támogatott 1000 forintos gyógyszernél például a biztosító az eddigi 900 forint helyett 945-öt fizet, míg a beteg 100 forint helyett 105-öt (azaz mindkét fél terhe 5 százalékkal emelkedik).

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) áfa miatti pluszkiadásaira 11-12 milliárd forintot terveztek a gyógyszerkassszában – mondta László Csaba pénzügyminiszter. Ha figyelembe vesszük, hogy ezt a tételt is tartalmazza a medicinák ártámogatására szánt jövő évi, mintegy 240 milliárd forintos keret, úgy szűkös lehetőségekkel kell számolnunk. Az idén ugyanis 242 milliárd forintot költ a biztosító a gyógyszerek ártámogatására, de csak azért nem lépi majd túl az év végére ezt az összeget, mert a többletet egy kormánydöntés alapján vissza kell fizetniük a gyártóknak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés