hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Adatvédelmi tájékoztató a vastagbélrákszűrésről

Végül kaptam adatvédelmi tájékoztatást az Európai Unió pályázati forrásából elindult vastagbélrák székletvérteszttel kapcsolatos adatkezelésről, írja a tisztessegesadatkezeles.hu.

Idén tavasszal az ÁEEK honlapján a közérdekű adatok között publikálták azt a tájékoztatót, amelyet a behívott betegek levélben kapnak meg. Az oldal leírja, hogy mit kell tenniük a szűrésre vállalkozó polgároknak. Adatvédelmi tájékoztatás ezen a lapon nem szerepelt. (Egyetlen mondat sem.) Volt rajta azonban egy központi e-mail cím ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ), amelyen lehet kérdéseket feltenni. Ezen a címen elindulva kértem ismét adatvédelmi felvilágosítást 2019. május 6-án. A tájékoztatás 2019. június 4-én megérkezett, itt elolvasható. A személyes adatokat töröltem belőle. A közzétételt javasoltam a OKI-nak is, de erre az elmúlt egy hónapban nem került sor.

A polgároknak háziorvosukhoz kell elmenni a mintagyűjtő csomagért, és akkor ott kapják meg az adatvédelmi tájékoztatást, és alá is kell írniuk azt, hogy hozzájárulnak a személyes adataik kezeléséhez. Ezzel kapcsolatban az a kifogásom, hogy nem életszerű, hogy a betegeknek van elég idejük arra, hogy tanulmányozzák a tájékoztatót, és ráadásul kényelmetlen is lenne, felállniuk és hazamenniük, ha valamivel nem értenek egyet, ha már egyszer odamentek, és kivárták a sorukat a rendelésen. Szóval, már itt felmerül az, hogy vajon, teljesen szabadon hozzák-e meg a döntésüket. A tájékoztatóból kitűnik, hogy nem készült adatvédelmi hatásvizsgálat. Megtudható, hogy az adatkezelő a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Váratlan meglepetést okozott, hogy az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása, ami teljesen új és idegen volt eddig az egészségügyben. Az érintettek bármikor visszavonhatják a korábban megadott hozzájárulásukat.. Az adatok (név, lakcím, dátum, aláírás, eredmény) megőrzési ideje 2025. június 30-ig tart. Ez is szokatlanul rövid idő a 30-50 éves szokásos adatmegőrzés helyett.

Tekintettel arra, hogy a szűrővizsgálat végrehajtását az Európai Unió pályázati forrása (pénze) teszi lehetővé, nem pedig az Egészségbiztosítási Alap, ezért az adatokat nem továbbítják a NEAK számára, sem pedig az EESZT adatbázisba. Ez ismét szokatlan. Ha valaki nem a tájékoztatásban szereplőket tapasztalja, akkor panaszt tehet az Adatvédelmi Tisztviselőnél ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ).

Alexin Zoltán teljes cikke

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!