hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Adatelemző szoftver az Amazontól

A kezelések hatékonyságát és a költségek csökkentését is segíti az az új szoftver, amely orvosi adatokat gyűjt és elemez, írja a Portfolio.

A szoftver olvasni tudja a betegek korábbi digitalizált orvosi adatait, elemzi őket és kiválasztja közülük a relevánsakat. A felhasználók feltöltik az adatokat, ahol a szövegfeldolgozó szoftver végigfut rajtuk, elemzi és rendszerezi az adatokat, amiket utána egy táblázatszerű formátumban tárol – írja a The Wall Street Journal nyomán a Portfolio.

Az orvosi adatok elemzésére alkalmazott algoritmusok még nem működnek tökéletesen, a helyesírási hibák és a rövidítések nagyban megnehezítik a fontos adatok kiszűrését. Az Amazon ezeket egy tanuló algoritmussal igyekszik megoldani, ami felismeri az orvosok egyedi jegyzeteit.

A tesztek során a szoftver legalább olyan jól, vagy jobban is teljesített, mint a többi, már ismert kezdeményezés, ki tudott vonni adatokat a páciensek korábbi betegségeiből, a felírt gyógyszerekből, laboreredményekből és kezelésekből – közölte az Amazon mesterséges intelligenciáért és egészségügyi fejlesztésekért felelős vezetője. A tesztelésben részt vett a Fred Hutchinson rákkutató központ, amely az algoritmust arra használta, hogy kiválassza a megfelelő pácienseket a kísérleti kezelésekhez. A központ 60 embert alkalmazott arra, hogy a mintegy 500 ezer beteg adatait szűrje, az automatizáció viszont ennek a nagy részét megoldja, így a dolgozók foglalkozhatnak mással.

Az Amazon nem csinál titkot abból, hogy az egészségügyben erősítene. Januárban bejelentette, hogy a JP Morgannel és Warren Buffett cégével, a Berkshire Hathaway-jel áll össze, egy független, nonprofit intézményt indítanak el közösen abban a reményben, hogy a dolgozóik és családtagjaik számára olcsóbb, jobb orvosi szolgáltatást kínálhassanak. A szolgáltatás nagyban támaszkodik ígéreteik szerint a technológiai innovációkra.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!