hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A virtualitás papjának ébredése

Egy filmrendező első regénye: Az északi szél

André Szőts mintegy 170 film rendezője és koproducere. Nevéhez fűződik az Oscar-díjas Cyrano de Bergerac, valamint a Napóleon is. Hogy miért ragad tollat egy világhírű rendező, akinek oly sok módja van az önkifejezésre a mozgóképek világában, arról így vall: „Amikor befejeztük a Napóleont, amely hatalmas produkció volt, le kellett szállnunk a fellegekből. Nehéz periódus egy elképzelt világból visszatérni a hétköznapokba. Számomra a kivezető út az írás volt. Képet akartam adni arról, hogyan látom én a filmszakmát, a kiváltságosak világát, elegáns éttermek, hotelek miliőjét – amelyet ismerek.”

Tagadhatatlan, hogy Az északi szél szerzője a filmek jó ismerője: a regény egy kiváló forgatókönyv alapja is lehetne. Szőts, bár nem zárja ki a lehetőséget, mégsem gondolkodik azon, hogy regényét filmvászonra vigye, producerként talán nem is vállalná a művet. „A filmmel ellentétben a könyvírás szabad tevékenység. Itt nincsenek költségvetési gondok, nem érdekelt, mibe kerülne egy jelenet, sőt nagyon vigyáztam arra, hogy minden jelenet meglehetősen drága legyen. Megengedtem magamnak, hogy elvigyem az olvasót egy olyan világba, amelybe egyébként csak egy rendkívül szűk és privilegizált réteg nyerhet bepillantást. Producerként tudom, ha ebből filmet akarnék készíteni, annak a büdzséje százmillió dollár körüli összeg lenne.”

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tölgyesi Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés