2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

A világ nagy orvosi szaklapjainak tartalmából

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.

Journal of American Medical Association


Fizikai aktivitás kognitív funkcióra gyakorolt hatása Alzheimer-kórra hajlamos idős egyéneknél

JAMA: 2008;300(9):1027-1037.

Számos megfigyelés támasztja alá, hogy a fizikai aktivitás növelésével a kognitív hanyatlás rizikója csökkenthető. Jelen vizsgálatban szubjektíven memóriazavarokkal küzdő felnőtteket randomizáltak két csoportba, és az egyikben 6 hónapon keresztül fokozták a fizikai aktivitást. Az intervenciós periódust követő 18 hónapban megfigyelhető volt a kognitív funkció mérsékelt emelkedése a kontrollcsoporthoz képest.


Nátrium-bikarbonát vagy nátrium-klorid? – Kontrasztanyag-indukált nephropathia megelőzése koronarográfiára kerülő vesebetegeknél
JAMA: 2008;300(9):1038-1046.

Károsodott vesefunkciójú betegnél a kontrasztanyag veseelégtelenséghez is vezethet, mely növeli a morbiditást és a mortalitást, a kórházi tartózkodást elhúzódóvá, az ellátást pedig jóval költségesebbé teszi. Vizsgálták, hogy krónikus vesebetegekben a Na-bikarbonát infúzió hatékonyabb-e megelőzés céljára, mint az azonos mennyiségben adott Na-klorid oldat. Nem találtak különbséget a hidráló oldatok között a vesekárosodás súlyosbodását való megelőzés tekintetében.



British Medical Journal



Kombinált hormonpótlás menopauzában és az életminőség 
BMJ: 2008;337(35):a1190

A kombinált hormonpótlás hatását vizsgálták az életminőségre. Angliai, ausztráliai és újzélandi családorvosi praxisokban körülbelül kétezer 50–69 éves asszony adatait elemezték, és hasonlították össze a placebót kapott kontrolcsoporttal. A hormonpótlás gyógyszere medroxyprogesteron-acetat és konjugált ösztrogén volt. Az eredmény meggyőző: csökkent minden olyan menopauzát követő tünet, amely a napi élet minőségét zavarja (álmatlanság, éjszakai izzadás, hőhullámok, ízületi fájdalmak). A tünetek javulása még sok évvel a menopauza kezdete után is bekövetkezett.

Kis dózisú aszpirin hatása a kognitív funkcióra középkorú és idősebb szívbeteg felnőtteknek adva 
BMJ: 2008;337(35):a1198
A kis dózisú aszpirin hatását vizsgálták a kognitív működésre emelkedett kardiovaszkuláris rizikójú betegeknél. 3300, 50 éven felüli férfi és nő palcebokontrollált, 5 éves utánkövetésű adatait dolgozták fel (100mg/nap aszpirin). Sajnos az aszpirinnek a kongnitív működésre nem volt hatása az emelkedett kardiovaszkuláris rizikójú betegeknél.

A felhasználóknak szóló direkt gyógyszerhirdetés hatása 
BMJ: 2008;337(35):a1055
A felhasználóknak szóló hirdetés hatását figyelték az USA-ban és Kanadában három erősen hirdetett vényköteles szernél. Az eredmény a három vizsgált szernél különböző volt (egynél a hirdetés időtartamára megemelkedett a szer felírása, míg a másik kettőnél nem változott). A direkt hirdetés hatása erősen függ magától a gyógyszertől, de mint az várható, függ a hirdetés mikéntjétől is.

A rendőri erőszak és a szerbiai prostituáltak
BMJ: 2008;337(35):a811

A vizsgálat eredménye, hogy a prostituáltakat és transzvesztitákat az erőszak fenyegeti legjobban, amit a rendőri erőszak is tetéz. Az erőszakhoz kapcsolódik a védekezés nélküli szex. A rendőri erőszakra a mentség gyakran az álerkölcsi magyarázat. Az erőszak a roma prostituáltakkal szemben, ha lehet, még durvább.


A gyógyszerrezisztens TBC kezelése
BMJ: 2008;337(35):a1110

Összefoglalás
• A gyógyszerrezisztens, illetve a többszörös gyógyszerrezisztens TBC-s megbetegedések száma világszerte gyorsan növekszik.
• A szokásos laboratóriumi eljárásokkal csak lassan kimutatható; nem mindenhol érhető el a speciális vizsgálatokat elvégző laboratórium.
• A gyors molekuláris eljárások egyre több helyen érhetők el.
• A TBC ilyen formájának a kezelésében nincsenek egyértelmű evidenciák.
• Elsődleges a betegség kialakulásának megelőzése.
A cikk hasznos áttekintést nyújt a diagnosztikáról, a pathológiai elváltozásokról, az előfordulási trendekről, a lehetséges kezelésekről. És ahogy általában az összefoglalók, hasznos tanácsokkal szolgál a nem specialisták részére is.



The Lancet


Ivabradin kezelés bevezetése szisztolés bal kamra diszfunkcióval járó stabil coronaria betegségben

The Lancet: 2008; 372(35):807-816.

Az ivabradin a sinuscsomóban specifikusan képes gátolni az If-áramot, ezáltal csökkenti a szívfrekvenciát anélkül, hogy a szívműködést egyéb módon befolyásolná. Vizsgálták, hogy a célzott frekvenciakontroll képes-e csökkenteni a cardiovascularis morbiditást és a mortalitást szisztolés diszfunkióval járó stabil coronaria betegségben. Az egész betegcsoportra nézve az ivabradin nem javítja a cardiovascularis kimenetelt. Kedvező hatása 70/perc feletti szívfrekvencia esetén érvényesül, ekkor a cardiovasculáris morbiditást szignifikánsan csökkenti.

A szívfrekvencia, mint prognosztikus értékű rizikófaktor szisztolés bal kamra diszfunkcióval járó stabil coronaria betegségben
The Lancet: 2008; 372(35):817-821.

Szisztolés diszfunkcióval társuló stabil coronaria betegségben elemezték a nyugalmi szívfrekvencia cardiovascularis eseményekkel való kapcsolatát. A vizsgálat kezdetén mért 70/perc vagy afeletti szívfrekvencia szignifikánsan emelkedett rizikót jelent szívelégtelenség, illetve cardiovasculáris események szempontjából. A szívelégtelenség valószínűsége a szívfrekvencia növekedésével párhuzamosan emelkedik.

Súlyos tüdőgyulladásban szenvedő gyermekek primer ellátása Bangladeshben
The Lancet: 2008; 372(35):822-830.

A nemzetközileg érvényes irányelvek szerint a gyermekkori súlyos tüdőgyulladás kórházi osztályon kezelendő. Egyes helyeken ugyanakkor a beutalt gyermekeket nem biztos, hogy valóban kórházba is viszik, tehát a megfelelő ellátás nem kellően biztosított. Bangladesh-ben módosított irányelvet vezettek be, mely szélesíti a primer ellátásban kezelhető pneumoniás gyermekek körét, és csak riasztó tünetek esetén teszi kötelezővé a kórházba utalást. A módosítás előtti és utáni halálozást összehasonlítva azt találták, hogy megfelelő képzés és felügyelet mellett a primer ellátás keretei között eredményesen kezelhető a súlyos gyermekkori pneumonia. Különösen abban az esetben javíthatók az eredmények, ha a kórházi kezelés földrajzi, anyagi vagy kulturális okok miatt meghiúsulna.



New England Journal of Medicine


Defibrillátor, illetve amiodaron kezelés életminőségre gyakorolt hatása szívelégtelenségben

NEJM: 2008;359(10):999-1008.

Csökkent bal kamra funkció esetén emelkedik a hirtelen szívhalál kockázata. Ilyenkor a cardioverter-defibrillátor (ICD) beültetése szignifikánsan javítja a túlélést. Nem kellően tisztázott ugyanakkor, hogy milyen hatást gyakorol ez a kezelési stratégia az életminőségre. Mérsékelt tüneteket okozó szívelégtelenségben, primer prevenció céljából beültetett ICD-t viselő betegeknél vizsgálták az életminőségre gyakorolt hatást amiodaronnal szemben. A 30 hónapos utánkövetés során nem volt kimutatható negatív változás az életminőségben. Egyik kezelés sem eredményezte az életminőség szignifikáns javulását, bár az ICD-t viselő betegek a korábbi vizsgálati időpontokban szignifikáns javulásról számoltak be. A készülék működésbe lépése átmenetileg jelentősen rontotta az életminőséget.


A szívelégtelenségben beültetett defibrillátor aktiválódásának prognosztikai jelentősége 
NEJM: 2008;359(10):1009-10117. 


Szívelégtelen betegek primer prevenció céljából cardioverter-defibrillátor (ICD) beültetésben részesülhetnek. A készülék szükség esetén aktiválódik, és terápiás sokkot ad le. Keveset tudunk arról, hogy milyen hosszú távú prognózis várható azoknál a betegeknél, akiknél a készülék működésbe lép. A 45,5 hónapos utánkövetés során azt találták, hogy az ICD aktiválódása számottevően megemeli a mortalitási rizikót a nem sokkolt betegekhez képest.


Májtranszplantációra váró betegek hyponatraemiával összefüggő mortalitása
NEJM: 2008;359(10):1018-1026

A jelenlegi májtranszplantációs politika szerint mindig a várólistán szereplő leginkább veszélyeztetett beteg kapja meg a rendelkezésre álló donorszervet. A betegek közti rangsorolás jelenleg elsősorban a MELD-score (Model for End-Stage Liver Disease) alapján történik, melynek emelkedése szignifikáns pozitív korrelációban áll a mortalitással. A szérum-Na+-koncentráció csökkenése szintén szignifikáns módon korrelál a halálozással. A MELD-score és a szérum-Na+-koncentráció kombinálásával még jobban meghatározható a várólistán lévő betegek állapotának súlyossága, illetve a várható túlélés is pontosabban kalkulálható.

 

Medical Online


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés