2024. április. 16., kedd - Csongor.

A vesét is megtámadja a koronavírus

Bár a COVID-19 fertőzés leginkább a tüdőket érinti, a második leggyakrabban megtámadott szerv a vese, írja az OTSZ Online.

A múlt héten a(z) European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA) által szervezett webinar keretében vezető nefrológusok osztották meg tapasztalataikat arról, hogy a SARS-CoV-2  (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2) új koronavírus hogyan hat a vesére.

Dr. Anette Bruchfeld svéd nefrológus professzor (Karolinska University Hospital in Sweden) a Kínában kitört fertőzés első hullámának adataival illusztrálta, hogy a beteg kórházi felvételekor, vagy a későbbiek során kialakuló vese-elváltozások a COVID-19 fertőzés súlyos komplikációi, amelyek jelentősen növelik a halálozás kockázatát. Dr. Maria Jose Soler (a Vall d’Hebron University Hospital in Barcelona nefrológusa) a Spanish Society of Nephrology által készített nyilvántartásból mutatott be egy snapshot-ot a dialízisen lévő, valamint a transzplantált COVID-19 fertőzött vesebetegekről. Ez a regiszter 2020. április 7-ig bezárólag több mint 600 beteg adatait tartalmazta, a halálozási arány 17-23% között mozgott – attól függően, hogy transzplantált, vagy dialízises betegekről volt-e szó. A mortalitás ezeknél a vesebetegeknél igen magas volt, mivel a COVID-19 pneumoniák is nagyon agresszívek voltak. A betegeknél próbálkoztak különböző gyógyszeres beavatkozásokkal, de a gyógyszerek hatásosságának megítéléséhez megfelelő, kontrollált vizsgálatokra lenne szükség. „Ezeket a betegeket normális esetben ki szokták zárni a randomizált, kontrollált vizsgálatokból, de ahhoz, hogy a szerek hatásait a vesebetegekben és transzplantáltakon is meg tudjuk ítélni, az ő bevonásukkal is el kellene végezni ezeket a klinikai vizsgálatokat, hogy pontos adatokat kapjunk, és ne csak spekulációkra szorítkozzunk” – mondta Soler doktornő.

Dr. Umberto Maggiore (Department of Nephrology, University Hospital of Parma, Italy) egy sikeres próbálkozásról számolt be. Csapata többek között a köszvény gyógyszerét, a colchicint adta két veseátültetett COVID-19-es betegnek, és mindkét beteg meggyógyult. A siker alapja véleményük szerint az volt, hogy a gyógyszeres kezelést még a betegség rosszabbodása előtt elkezdték. A gyulladás-csökkentő colchicinnel ennek nyomán el is indítottak egy randomizált, kontrollált vizsgálatot, számol be az OTSZ Online.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés