hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

A vérző fekély gyógyszeres kezelése

Előny a protonpumpagátlóknál

Kisebb számban jelentkezik újravérzés, és a sebészi ellátásra szoruló esetek száma is csökken, ha a vérző peptikus fekélyt protonpumpagátlókkal kezelik; ugyanakkor e szercsoport a kórkép okozta halálozást nem befolyásolja – derült ki a BMJ hasábjain nemrég megjelent metaanalízisből.

Mennyire alkalmasak a protonpumpagátlók a vérző fekély kezelésére? A kérdésre e szercsoport és placebo vagy H2-receptor antagonista hatását összehasonlító tanulmányok közül huszonegy (összesen 2951 beteg) adatainak metaanalízise alapján próbáltak választ adni a szerzők. (BMJ 2005 Mar 12;330(7491):568.) Ezek közül a tíz megfelelően randomizált klinikai vizsgálat áttekintése során kiderült: protonpumpagátlók alkalmazása esetén csökken a mortalitás, valamint az újravérzés és a sebészi kezelés aránya is (esélyhányadosuk 0,96; 0,41, illetve 0,62). Megállapították továbbá, hogy tíz, illetve huszonöt beteg protonpumpagátlóval történő kezelésével kerülhető el egy újravérzés, illetve műtét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés