hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A választások miatt halogatják az egészségügy átalakítását

Várnak az átalakítással, hogy ne az egészségügyi demagógia döntse el 2018-at – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyar Narancsnak.

A Magyar Narancs nyomtatott kiadásában interjút közöl Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral, aki egyebek mellett arról beszél, miért halad az egészségügyi reform a tervezettnél lassabban, miért manipulatív az orvoskamara orvoshiányt kimutató felmérése, és mi lesz a budapesti szuperkórházzal.

Magyar Narancs: Nem félnek attól, hogy rásütik a kormányra, megoldások helyett elodázzák az öt pont megvalósítását?

Ónodi-Szűcs Zoltán: Azt szeretném, ha egy választást nem az egészségügyi demagógia döntene el. Amikor a krónikus ágyak átkerüléséről volt szó, az ellenzők elkezdték mondani, hogy csökken majd az ágyszám, én lettem az ördög, aki megpróbálja ellehetetleníteni a rendszert. Csinálom, amit kell, nem feledem a célokat, legfeljebb csúszok vele fél évet - mi ezzel a baj?

MN: Az, hogy 2016 márciusában fogadták el az öt pontot, most 2017 márciusa van, a választás pedig 2018 áprilisában lesz. Ha időben nekiálltak volna, lenne eredmény, lenne mivel kampányolni.

ÓZ: Az a reakció, amit az ellenzéktől kaptunk, nem volt előre mérhető, nem gondoltam, hogy ekkora demagógiával kell szembesülnöm. Nem a célokat vitatják, hanem megpróbálják az aktuális lépéseket úgy kiforgatni, hogy ne lehessen végrehajtani.

(...)

MN: Azt is sokszor mondja, nem azt kell nézni, mennyi pénz megy bele az egészségügybe, hanem az emberek egészségi állapotát.

ÓZ: Az elvesztegetett egészséges életévek tekintetében rosszabbul állunk, mint az uniós átlag. Ennek 70 százalékáért az felelős, ahogyan élünk, amennyit alszunk, amennyi stressz ér bennünket, amit megeszünk, megiszunk. Ezt a 70 százalékot le tudnánk dolgozni mindenféle egészségügyi rendszerbeli változások nélkül. A lakosságegészségügyi állapotért mindössze 10 százalékban felelős az egészségügyi ellátórendszer.

A teljes interjút a március 23-án megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés

Könyveink