hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A vakság három fő oka

A látóképesség elvesztése mögött álló három leggyakoribb, nem traumás ok, amelyet a modern orvostudomány képes befolyásolni, a szemlencse részleges vagy teljes elszürkülését jelentő szürkehályog, a szemfenéki elmeszesedés (időskori maculadegeneráció) és a diabéteszes retinopátia. A legújabb eredmények a katarakta kezelésében születtek.

Modern hályogsebészet

A betegség gyógyításának egyetlen módját jelentő hályogsebészet kezdete az 1800-as évek elejére tehető. Legmodernebb formája a fakoemulzifikáció (FE). Az új módszer óriási fejlődésen ment át az utóbbi években – míg öt éve a LAM (2005;[11-12]:844–847) azt írta, hogy Európában a műtétek 50, Magyarországon közel 30 százalékát végzik ezzel a módszerrel, ma már hazánkban is a műtétek 95 százalékánál használják. A homályos lencsét ultrahangenergiával, gyors vibráció révén apró darabokra törik, majd vákuummal leszívják. Az operatőr kezében lévő, szabályozó gombokkal ellátott eszköz (az úgynevezett „kézivég”) egy másik nyílásán át folyamatosan steril folyadékot áramoltatnak a szemgolyóba, hogy fenntartsák annak nyomását. Az áramló folyadék egyben a vibráció miatt erősen melegedő kézivég hűtését is biztosítja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés