hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Depressziót okozhat a túlzott boldogságvágy

A modern ember leginkább boldogságra vágyik, de rossz módon keresi azt – derül ki egy kutatásból, amit a HR Power idéz.

Azok, akik a boldogságot hajszolják az életben, általában sokkal hajlamosabbak a depresszióra – ismerteti a Guardian egy brit kutatás eredményét, amelyet a University of Reading munkatársai végeztek. A kutatás vezetője szerint amennyiben a boldogságot túl nagyra értékeljük, hajlamosak lehetünk túlságosan összpontosítani az érzéseinkre, és ez a visszájára is fordulhat. Azt már egy korábbi, amerikai kutatás is igazolta, hogy a boldogságot extrém módon értékelők gyakrabban mutatják depresszió jeleit is.

A felmérésben 151 egyetemistát kérdeztek meg egy online kérdőívben, akik többsége egyébként nő volt. Az érzelmek elfojtása és a depresszió közötti összefüggést szintén kimutatta a kutatás. A vizsgálatot később megismételték, és ott is ki tudták mutatni az egyezőséget.

A kutatás vezetője felhívja a figyelmet, a vizsgálat nem tudja bizonyítani, hogy a boldogság hajszolása depresszióhoz vezet, mindenesetre azoknál, akik extrém módon vágynak a boldogságra, minden bizonnyal valószínűbb, hogy depresszió alakul ki. Továbbá azt is kiemeli, hogy a kutatás leginkább csak a nőkre koncentrált, azokon belül is a fiatal egyetemistákra, így nem feltétlenül igazolható minden társadalmi rétegben, írja a lap.

(forrás: HR Power)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink