hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A tüdőátültetések egy éve

Egy éve végezték az első hazai tüdőtranszplantációt, az évforduló alkalmából a Femcafé dr. Rényi-Vámos Ferenccel beszélgetett.

December 12-én volt egy éve, hogy egy 53 éves férfin végrehajtották az első hazai tüdőtranszplantációt, a beavatkozás sikeréhez összesen 92 ember járult hozzá kisebb vagy nagyobb mértékben. A csapat akkor pezsgőzéssel ünnepelte a csodálatos eredményt, a koccintást pedig most, az évfordulón is megismételték, mondta el a Femcafénak Dr. Rényi-Vámos Ferenc. A Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet tüdőtranszplantáció specialistája a lapnak azt is elárulta, soha nem költözne külföldre.

Az első transzplantáció óta eltelt idő alatt már 18 ilyen beavatkozást végeztek el – ezen a héten például 24 órán belül kettőt is –, ám a szakember bevallotta, ezek után a műtétek után nem pezsgőztek, csak nagyon örültek, ha minden rendben zajlott le. Sokáig a főorvoson kívül csak egy olyan mellkassebész volt Magyarországon, aki képes volt tüdőt átültetni – szerencsére tavaly óta megnőtt a szakemberek száma.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc számára több mint 10 éve kezdődött el az első műtétre való felkészülés, akkor járt ugyanis először Bécsben és akkor volt lehetősége megfigyelni a tüdőtranszplantációs beavatkozásokat. Természetesen a szükséges anyagi háttér megteremtése is időbe került: Magyarországon egészen addig nem volt lehetőség a műtétre (a drága műszerek hiánya miatt), amíg a kormány nem biztosított erre közel 900 millió forintot.

A főorvos azt mondja, szerinte nem az számít, hogy mire mikor került sor, hanem az, hogy jelenleg van tüdőtranszplantáció nálunk is, ráadásul jól is működik.

(forrás: Fem Cafe)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés