hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A törvény szigorával az iskolai szemétkaja ellen

Regionális stratégiákkal és állami törvényekkel kell szűkíteni a sok cukrot és zsiradékot tartalmazó élelmiszerek elérhetőségét az iskolákban – írja a JAMA Pediatrics online kiadása.

A chicagói University of Illinois (UIC) szakemberei azt elemezték, hogy a regionális stratégiák és állami törvények miként befolyásolják, hogy az adott intézményben biztosított étkezésen felül miként lehet az iskolákban hozzájutni édességekhez, süteményekhez, fagylalthoz, csipszhez és cukros üdítőitalokhoz. A 2008-2009-ben és 2010-2011-ben lefolytatott felmérésbe 45 államból több mint 1800 általános iskolát vontak be.

A kutatók azt találták, hogy amennyiben nem voltak erre vonatkozó központi stratégiák és törvények, az iskolák 43,5 százalékában árusítottak édességeket. Ahol helyi stratégia és állami törvények is korlátozzák az édességek árusítását, csaknem egynegyedével kisebb (32,3 százalék) volt azon iskolák aránya, ahol a diákok édességet is vásárolhattak maguknak. A vizsgálat szerint − ahogyan Jamie Chriqui, a vizsgálat vezetője, a UIC egészségkutatási és -stratágiai intézetének rangidős kutatója fogalmaz − „a megfelelő stratégiák javulást hozhatnak abban, hogy az iskola környezetében milyen élelmiszerekhez és üdítőitalokhoz juthatnak a diákok, és a helyi stratégiák és az állami törvények gyakran erősítik egymást”. Cukros üdítőitalokat csak negyedannyi iskolában lehet kapni ott, ahol errre vonatkozóan helyi tiltó szabályok vannak, szemben azokkal, ahol ilyenek nincsenek érvényben (3,6 százalék, illetve 13,1 százalék). Az állami törvények ugyanakkor nem befolyásolták a cukrozott üdítőitalokhoz való iskolai hozzáférést. Az állami általános iskoláknak rendelkezniük kell egy olyan táplálkozási irányelvvel, mely megjelöli a preferálandó élelmiszereket és üdítőitalokat. „A gyermekek és fiatalok túlságosan nagy mennyiségben fogyasztanak cukros üdítőitalokat, ami jelentős közegészségügyi problémát okoz. Ilyen körülmények között valóban pozitív jelként kell értékelnünk, hogy a helyi stratégiák befolyásolhatják a cukros üdítők elérhetőségét az iskolákban” – mondja a vizsgálat vezetője.

A vizsgálat ugyanakkor arra is fényt derített, hogy a szabályozás nem valósul meg teljeskörűen. A kutatók például azt tapasztalták, hogy bár 121 iskolára vonatkozóan voltak érvényben olyan állami törvények, melyek tiltják cukrozott üdítőitalok árusítását az elemi iskolákban, 22 iskolában (mindegyik a déli államokban működik) a tiltás ellenére lehet kapni cukros üdítőket. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma jelenleg is dolgozik az egész országra érvényes standardok kialakításán, mely körülírná a javasolható élelmiszerek és üdítőitalok körét. „Nagyon sok mindent kell még tennünk az előrelépés érdekében” – hangsúlyozza Chriqui, aki – mint a JAMA Pediatrics írja  – azt is megjegyzi, hogy a vizsgálat ígéretes adatokkal segítette e standardok megalkotását.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: JAMA Pediatrics)
hirdetés

Könyveink