hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A törvény nem lesz akadálya Éger újraválasztásának?

A módosító indítványokkal már mindhárom egészségügyi kamara elfogadhatónak tartja a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvényjavaslatot.

Az országgyűlés egészségügyi bizottságának hétfői ülésén a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának (MESZK) jelen lévő vezetői mindannyian kifejtették, hogy hosszú egyeztetés után végre rendeződik és visszaállhat a köztestületek, valamint a szakma hitele.

Éger István, a MOK elnöke kifejtette, hogy a törvényjavaslat valóban hosszasan készült és egy "szükségtelen indulatoktól" sem mentes procedúrán van túl. Elmondta, maradt a tervezetben egy-két apróság, amelyeket a kamarák nem örömmel, de tudomásul vesznek. Erre példaként említette, hogy egyetértési jogkörüket nem kapják vissza, csak véleményezési joguk lesz. Ettől eltekintve viszont a törvényjavaslat jelenlegi formájában, a módosító indítványokkal együtt nagyrészt orvosolja a 2006-os törvény hiányosságait.

Hankó Zoltán, az MGYK alelnöke kifejtette, a gyógyszerészeknek különösen fontos, hogy minél előbb hatályba lépjen a törvény, és a kamara tagszervezetét is minél hamarabb meg tudják újítani. Az alelnök is hangsúlyozta: a törvénytervezet a módosításokkal együtt alkalmas arra, hogy "a 2006-ban esett sebeket" viszonylag hamar és gyorsan rendezni lehessen a szakmában.

A MESZK elnöke, Balogh Zoltán kiemelte: remélik, hogy a szakmai köztestületek (különösen a MESZK) olyan feladatokkal is bővülnek, amelyek a szakdolgozói képzések fejlesztésével az emberi erőforrás helyzetét is javítani tudják.

A Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által december 23-án benyújtott törvényjavaslat újra visszaállítaná az egészségügyben a kötelező kamarai tagságot, amelyet 2006-ban töröltek el. A tervezet egyebek között előírja az egészségügyi szakmai kamarákban a teljes körű kötelező kamarai tagságot, és egy a kamarák által teljes körű, független etikai rendszer működtetését.

Hétfőn a bizottság által tárgyalt, a javaslathoz benyújtott módosító indítványok közül elfogadták például azt, amely a kamarai tagdíj felső határát a köztestület tagjaira vonatkozó minimálbérhez kötötte. Ennek értelemében a MESZK 18, a MOK és az MGYK 30, a személyi jogos gyógyszerészek pedig havi minimálbérük 60 százalékát fizethetik be maximum éves tagdíjként.

Egy korábban vitatott pont kapcsán Gyenes Géza, a bizottság jobbikos alelnöke, valamint Kiss Sándor jobbikos bizottsági tag indítványozta, hogy töröljék azt a részt, amelyben a kamarai tisztségviselők munkabérét a helyettes államtitkári fizetés összegében limitálnák. Ezt a javaslatot a testület végül leszavazta.

A korábbi egyeztetéseken visszatérő vita volt a tisztségviselők újraválaszthatóságának kérdése is. A hétfői ülésen a bizottság megszavazta azt a módosító javaslatot, amellyel a teljes körű kötelező kamarai tagság életbe lépése egyfajta nulla pontot jelent. Tehát bármelyik tisztségviselő - így a testületek elnökei - további két ciklusra újraválaszthatóak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink