A több jó koleszterin nem biztos, hogy mindig jó
Az érelmeszesedés kifejlődése ellen a „rossz” LDL koleszterin vérszintjét igyekeznek az orvosok gyógyszerekkel csökkenteni, ám még nincs hatásos készítmény a „hasznos” HDL koleszterin mennyiségének növelésére.
A gond az, hogy vannak emberek, akiknek a „hasznos” koleszterin sem igazán jó – derült ki az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szakfolyóirat májusi számában megjelent tanulmányból.
A koszorúerek szűkülete úgy indul, hogy zsíros anyag rakódik le a belső érfalon. A zsíros párnácskák fokozatosan nőnek, mind jobban beszűkítik az eret és gátolják a véráramlást. Nem is kell nagyra nőniük, mert bármikor elpattanhatnak, a zsír benyomul az érbe, villámgyorsan megalvasztja a vért, az ér elzáródik és bekövetkezik a szívinfarktus.
Egyszerű a megoldás, gondolhatnánk: ha kíméletlen diétával nem eszünk semmiféle telített, állati zsírt és koleszterint, aligha kerül a vérbe olyan zsírnemű anyag, ami letapadhat az erek falán. De ez nem így van: az érfalon lerakódó koleszterin saját anyagcserénk terméke, a máj állítja elő. Akinek olyan a szervezete, annak sokat termel belőle és ott kering a vérében.
A magas vérkoleszterin szint ezért csak igen szerény mértékben befolyásolható a táplálékkal bevitt zsírnemű anyagok minimálisra szorításával. Léteznek viszont rendkívül hatásos készítmények, melyek gátolják a májban a koleszterin termelését, s ezáltal a koleszterin szint csökken.
Van viszont „hasznos” HDL koleszterin is és ha ebből több volna, kisebb lenne az erek elzsírosodásának veszélye. A gyógyszergyárak előállítottak olyan molekulát, amely ezt a hatást biztosította és elindultak a részletes vizsgálatok az első ilyen készítménnyel. Az emberen történő megfigyeléseket azonban 2006-ban leállították, mert éppen olyan kóros események következtek be, amilyeneket a gyógyszerrel meg akartak akadályozni.
Most a Rochesteri Egyetem professzora, James Corsetti és munkatársai megtalálták: a kedvezőtlen jelenség oka az volt, hogy az emberek egy csoportjának a magas HDL koleszterin szint veszélyes. Ilyenkor a sok „hasznos” koleszterin mellett sok gyulladást jelző fehérje, C-reaktív protein – CRP – is jelen van és valamilyen okból ez a helyzet az egészségre veszélyt jelent. A kutatók szerint a jelenség hátterében valamilyen kóros genetikai eltérés bújhat meg.