hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A tinédzserek marihuánázása késői kognitív károsodást okoz

Az eddig elvégzett legrészletesebb vizsgálat, amelyben a drog tartós hatásait mutatták ki, azt igazolta, hogy akik kamaszkorukban kezdték el a marihuánázást, azoknak IQ-ja középkorúként 8 ponttal kevesebb, mint a kannabisztól tartózkodóké.

Egyre több bizonyíték támasztja alá a kannabisz alapú gyógyszerek jó hatásait bizonyos kóros állapotokban, de ugyanakkor nem oszlott el az a gyanú, hogy ha valaki már korán rászokik a marihuánára és azt tartósan fogyasztja, ennek káros hatása lehet a kognitív folyamatokra. Nem könnyű alátámasztani ezt a sejtést, mivel ha az élet későbbi szakaszában kognitív károsodást tapasztalnak, nem lehet megmondani, hogy nem volt-e ez már jelen akkor is, amikor még nem fogyasztott drogot a személy.

Ez a probléma indította Madeline Meiert és kollégáit, az észak-karolinai, durhami Duke Egyetem munkatársait arra, hogy hosszú távon kövessék a személyeket. Részletes vizsgálatukban ezer új-zélandi embert követtek születésüktől 38 éves korukig. Megmérték a résztvevők IQ-ját 13 éves korukban – amikor még egyikük sem fogyasztott marihuánát –, majd felnőtt korukban is, amikor már sok személy évek óta felhagyott a kannabiszfogyasztással.

Az eredmények szerint átlagosan 6 ponttal kevesebb volt az IQ-juk azoknak a személyeknek, akik a leghosszabb ideig tartottak ki a marihuánázás mellett, függetlenül attól, hogy milyen fiatalon kezdték el. Ezen a csoporton belül azokban, akik 18 éves koruk előtt kezdték el a drogfogyasztást, még kifejezettebb, 8 pontos volt az IQ csökkenése.

Emellett a tartósan kannabiszt fogyasztók barátai és rokonai arról számoltak be, hogy ezeknek a személyeknek több figyelmi és emlékezeti problémájuk volt a mindennapi életben, például elfelejtették befizetni számláikat, vagy más helyre tették és később nem találták kulcsaikat vagy tárcájukat.

A rossz hír az, hogy a kognitív károsodás akkor sem javul, ha valaki abbahagyja a kannabiszfogyasztást. Jó hír viszont, hogy azokban a személyekban, akik csak18 éves koruk után szoktak rá a drogra, enyhébb volt a káros hatás. Bár korábbi vizsgálatok is valószínűsítették, hogy a kannabisz rosszat tesz a tinédzserek agyának, a mostani vizsgálat bizonyította csak be a kannabisz neutotoxikus hatását a fiatal agyra – mondta Meier a New Scientist írása szerint.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink