hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A terhesség regenerálja az anyát?

A terhesség során helyreáll az idősödő máj regenerációs kapacitása, írják Yehudit Bergman és munkatársai a Genes and Development című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Legalábbis egerekben. A Jeruzsálemi Héber Egyetem molekuláris biológusai eltávolították idősebb terhes és nem terhes egerek májának kétharmadát, majd megnézték, az egerek hány százaléka élte túl a beavatkozást, illetve a túlélők mája milyen mértékben regenerálódott. Az eredmények döbbenetesek voltak – írja a The Scientist kutatásról beszámoló cikke.

A 19 nem terhes kísérleti állat közül 9 pusztult el a beavatkozás után, az életben maradottak mája az eredeti felére regenerálódott, míg a 22 terhes állatból csak 2 pusztult el, és az életben maradottak mája az eredeti méretének 96 százalékára nőtt vissza.

A fiatal állatok mája remekül regenerálódik, akár terhesek, akár nem, vagyis a felfedezett folyamat a terhességén kívül az öregedés megértéséhez is fontos információkat adhat.

Azonban a terhesség által indukált regeneráció nem ugyanolyan, mint a fiatalkori: nem a májsejtek osztódási üteme nő meg, hanem méretük. Egyelőre mégis úgy tűnik, hogy a megnövekedett sejtekkel bíró máj visszanyerte normál funkcióját. Kiderült: a regeneráció mechanizmusa az Akt/mTORC1 sejtnövekedésben közreműködő jelátviteli út aktiválása (amikor a kutatók blokkolták ezt az útvonalat, a korábban megfigyelt hatás megszűnt). Tisztázásra vár, vajon a terhesség a többi szerv regenerációs készségét is megnöveli-e, illetve, hogy rá lehet-e venni az öregedő, sőt a hím állatok szervezetét az Akt/mTORC1-út aktiválásával, hogy regenerációs kapacitás szempontjából úgy viselkedjenek, mintha terhesek lennének.

Bergmanék már korábban is vizsgálták a parabiózis jelenségét, és úgy vélik, a terhességet felfoghatjuk úgy is, mint ennek egy formáját. A Nature-ben megjelent cikkükben azt írják, hogy az idősebb állatok izomsejtjeinek fokozódik a regenerációs képessége parabiózis révén, azaz ha az idősebb állat szervezetét sebészetileg összekapcsolják egy fiatal állatéval.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink