hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

A tanú (2013)

Elsősorban a tanuként megídézetteket, pédául orvosokat hozhat méltatlan helyzetbe az őszi egészségügyi salátatörvény tervezetének egy passzusa – tűnik ki a PharmaOnline cikkéből.

E rendelkezés lehetővé tenné, hogy a GYEMSZI-OGYI tisztségviselői úgynevezett zárt tanúmeghallgatást tartsanak, magyarán: kizárnák annak lehetőségét, hogy egy általuk megidézett  tanú ügyvédje jelen legyen a meghallgatáson.

Az előterjesztő ezzel kapcsolatban arra hivatkozik, hogy tapasztalata szerint a meghallgatás során „az ott jelenlévő egyéb személyek” befolyásolják a tanú vallomását. Úgy tudjuk – írja a lap  –, az OGYI szakértői a meghallgatások során gyakran szembesülnek azzal, hogy az „asztal másik oldalán” ülő orvosok melletti ügyvédek nem hagyják, hogy ügyfelük válaszoljon az OGYI szakértőjének kérdéseire, ezzel is nehezítve az esetleges visszaélés kivizsgálását. Ami már első megközelítésben is meglehetősen abszurd érvelés, hiszen a tanú mi másért vinné magával ügyvédjét, mint azért, hogy megóvja attól, ne tegyen önmagára terhelő kijelentéseket.

A lap cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy ez az erősen jogkorlátozó javaslat még csak nem is a „gyanusítottakra” vonatkozik. A javasolt zárt meghallgatás nem az eljárás alá vont személyre vonatkozna, hanem többek között azokra az orvosokra, gyógyszerészekre és betegekre, akiket tanúként hallgatnának meg.

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

hirdetés

Könyveink