hirdetés
2022. július. 04., hétfő - Ulrik.
hirdetés

A szociális intézményekben a vezető dönt az elhagyási és látogatási tilalomról

November 1-jétől kötelező a maszk a tömegközlekedésben

Magyarország szakosított ellátást nyújtó szociális intézményeiben a vezető saját hatáskörben rendelhet el az intézményre vonatkozóan elhagyási és látogatási tilalmat. A tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés november 1-jétől.

Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében az intézmény vezetője saját hatáskörben dönthet és rendelhet el az intézményre vonatkozóan elhagyási és látogatási tilalmat hétfőtől, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A közlemény szerint a vezetőknek a döntés előtt figyelembe kell venniük, hogy a gondozotti létszám öt százalékát meghaladja-e a koronavírus-fertőzöttek száma az egy épületben lévő bentlakók körében, és az izoláció biztosítható-e a többi gondozottól és azok látogatóitól.

Jelezték, hogy a járvány korábbi hullámaitól eltérően a szociális intézmények is jóval védettebbek a vírus ellen; az oltási program keretében a szociális gondozottak és dolgozók az elsők között kapták meg az oltást az év elején, közülük sokan már a harmadik oltást is felvették. A gondozottak oltása igény szerint továbbra is biztosított, a csütörtökön megjelent jogszabály szerint az állami fenntartású szociális intézményekben dolgozók számára már munkafeltétel az oltás felvétele.

Ha az intézményvezető látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendel el, az nem terjed ki a háromszor oltott gondozottakra és a háromszor oltott látogatóikra. Az oltottság tényét minden esetben igazolni kell. Felmentés adható továbbá abban az esetben, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézmény a látogatási és intézményelhagyási tilalom idején is köteles a kapcsolattartás lehetőségét biztosítani az erre vonatkozó szakmai szabályok szerint.

Kiemelték, hogy intézményelhagyási tilalom esetén csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni az intézményt, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatók el. Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik.

Forrás: MTI/koronavirus.gov.hu
Forrás: MTI/koronavirus.gov.hu

Az NNK közölte azt is, hogy a betegek védelme és a járvány megfékezése érdekében rendelte el az országos tisztifőorvos november 1-jétől, hétfőtől a látogatási tilalmat Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében. Müller Cecília határozatának indoklásában kifejtette: a koronavírus okozta járvány negyedik hullámára és a fertőzött személyek számának növekedésére tekintettel, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése és folyamatos biztosítása érdekében járványügyi érdekből ismételten szükségessé vált a fekvőbetegellátó intézményekben a látogatási tilalom elrendelése. A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való búcsúzást. A látogatási tilalom alatt a kiskorú, valamint az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett ott lehet szülője, törvényes képviselője, valamint a szülő nő mellett is folyamatosan tartózkodhat egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt.

Ezekben az esetekben a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A látogatási tilalom november 1-jétől visszavonásig érvényes, közölte az NNK.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy:

  • a munkaadók szervezeteinek javaslatára a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy előírják a védőoltást az alkalmazottaknak; a magyar állam munkáltatóként előírja az oltási kötelezettséget, az önkormányzatoknál a polgármesterek jogosultak dönteni erről
  • a közlekedési eszközökön november 1-jétől kötelező a maszkviselés
  • a kórházakban látogatási tilalmat rendelnek el, a szociális intézményekben azok vezetői dönthetnek ugyanerről.

Az intézkedések az oltások számának növelését célozzák, mert ez az egyetlen ami védelmet biztosít a fertőzéssel szemben – magyarázta a politikus, és elmondta azt is, hogy míg közép-európai régióban a legjobbak közé tartozunk átoltottságban, addig Európában már csak középmezőnyben van Magyarország. – Ezekkel az intézkedésekkel fékezhető a negyedik hullám – jelentette ki Gulyás Gergely, amelynek csúcsát leghamarabb december elejére prognosztizálja a kormány a szakértői vélemények alapján.

Hornok Margit asszisztens oltáshoz készíti elő az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája harmadik, emlékeztető adagját a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. október 31-én (MTI/Rosta Tibor)
Hornok Margit asszisztens oltáshoz készíti elő az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája harmadik, emlékeztető adagját a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. október 31-én (MTI/Rosta Tibor)

Kincses: Minden zárt térben el kellene rendelni a kötelező maszkhasználatot!
Jobb lett volna korábban – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az Mfor.hu-nak adott interjúban az új járványügyi intézkedésekről.

Az elnök szerint a világ összes kormányára jellemző, hogy a közhangulatot figyelve kivárnak és akkor lépnek, amikor már akkora a baj, hogy a közvélemény is elvárja az intézkedést. Akkor viszont már rendszerint késő. Kincses a svájci modell híve, vagyis az összetett védekezéséé.

„Önmagában egyetlen védekezési mód sem tud teljes eredményt produkálni, tehát nem igaz, hogy csak az oltás mindent megold, vagy önmagában a maszkviselés, vagy a távolságtartás, vagy a személyi higiénia. Ezek együtt azonban már tudnak eredményesek lenni”.

A MOK támogatja a munkáltatók bevonását az átoltottság növelésébe, ugyanakkor a védettségi igazolvány megkövetelését is fontosnak tartják a tömegrendezvényeken, a színházakban és a mozikban. A kötelező maszkhasználatot általánosabban rendelnék el: nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, hanem minden zárt térben, idézi a hvg.hu.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MTI/koronavirus.gov.hu, MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink